Tensiunile cresc în Kosovo. Un ofițer a fost rănit de bărbați înarmați

de: Anca Lupescu
09 12. 2022

Forțele de ordine din Kosovo au declarat vineri că un ofițer a fost rănit de bărbați înarmați, după ce a crescut prezența poliției de teama tensiunilor în zonele din nordul țării dominate de minoritatea etnică sârbă.

Un polițist din Kosovo, rănit

Un ofițer de poliție a fost „ușor rănit” și o mașină de poliție a fost avariată după ce bărbați înarmați au tras focuri de armă dintr-un vehicul în satul Serbovc, comuna Zvecan, la 50 de kilometri nord de capitala Pristina, se arată într-un comunicat.

Ofițerul rănit a fost dus la spital, iar poliția investighează cazul.

Joi, poliția și-a sporit prezența în cele patru comune din nord, dominate de etnici sârbi, unde vor avea loc alegeri anticipate la 18 decembrie, în urma abandonării posturilor locale de către reprezentanții minorității etnice sârbe.

La începutul acestei săptămâni, unele centre electorale au fost avariate și s-au auzit focuri de armă în aceste comune, ceea ce a ridicat temeri legate de tensiunile care persistă de mult timp între Serbia și fosta sa provincie, Kosovo.

Nu este clar dacă scrutinul, la care se opun etnicii sârbi, ar putea avea loc în mod normal în acele comune.

Decizia guvernului kosovar de a interzice plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia i-a împins pe legislatorii, procurorii și ofițerii de poliție sârbi din comunele din nordul Kosovo să abandoneze posturile de conducere locală la începutul lunii noiembrie.

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord

Mai târziu, în noiembrie, sub medierea UE și cu asistența directă a SUA, Kosovo și Serbia au ajuns la un acord conform căruia Serbia va înceta să mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirile orașelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta orice alte acțiuni privind reînmatricularea vehiculelor.

UE a avertizat Serbia și Kosovo că se află pe marginea prăpastiei și că trebuie să își rezolve disputa sau să se confrunte cu perspectiva unei reveniri la trecutul lor violent.

Problema independenței Kosovo a declanșat un război în 1998-1999, în care au murit aproximativ 13 000 de persoane. Serbia a lansat o represiune brutală pentru a pune capăt unei rebeliuni separatiste a etnicilor albanezi din teritoriu. NATO a bombardat Serbia în 1999 pentru a pune capăt războiului.

Kosovo s-a desprins unilateral de Serbia în 2008. Guvernul sârb, cu sprijinul Chinei și al Rusiei, a refuzat să recunoască statutul de stat al Kosovo. Statele Unite și majoritatea aliaților lor europeni recunosc Kosovo ca țară independentă.