Te păcălești dacă ții banii la bancă? Adevărul despre dobânzi, în plină criză a inflației

de: Mădălina Bahrim
27 06. 2022

În contextul scumpirilor scăpate de sub control, cu o rată a inflației de aproape 14%, românii caută soluții pentru a-și proteja banii de devalorizare.

Unii aleg să-și deschidă un business, alții să investească în aur sau la bursă, în timp ce avem și categoria celor ce se îndreaptă către depozitele bancare.

Aici, de ani buni, nu mai e o afacere rentabilă. Dobânzile băncilor erau, în această primăvară, de cel mult 2-3% pe an, dar situația a început să se schimbe. Din luna iunie, multe bănci mari prezente pe piața autohtonă au început să majoreze dobânzile la depozite.

Ieși în pierdere

Chiar dacă în unele cazuri s-a ajuns la dobânzi chiar și de 8% pe an, situația e departe de a-i ajuta în vreun fel pe români. E adevărat că s-a redus decalajul de la 2-3% la 8%, însă nu suntem nici pe departe protejați în fața devalorizării, din moment ce rata anuală a inflației este aproape 14%, iar prognoza e de creștere. Prin urmare, e mai bine să ții bani în bancă decât la saltea, dar de pierdut tot pierzi!

Un avantaj în plus, la depozitele bancare, îl au firmele care aleg astfel de instrumente financiare.

Dobânzile pentru persoanele juridice de la noi din țară sunt ceva mai mari decât cele oferite populației, semn că băncile sunt mai interesate de banii firmelor decât de cei ai românilor de rând. Cu toate acestea, nici companiile nu reușesc să-și protejeze banii de bula neagră a inflației și implicit de cea a devalorizării accentuate.

Ca să ne facem idee despre cum arată piața dobânzilor la depozite pentru companiile de la noi din țară, facem referire la o analiză recent efectuată de Banca Națională a României. Conform acesteia, pentru depozitele noi în lei atrase de la societăți nefinanciare, băncile au plătit, în aprilie, dobânzi medii de 5,8% pentru depozitele între trei și șase luni și de 5,6% pentru cele pe termen mai lung, respectiv pentru depozitele constituite pe mai mult de șase luni, până la un an de zile.

Desigur, vorbim despre valori medii, în unele cazuri (după cum afirmam și anterior), dobânzile pot fi mai mari.

Acestea fiind spuse, depozitele bancare preiau o parte din impactul inflației asupra banilor, dar rămâne neacoperit un procent bun, motiv pentru care acestea nu reprezintă instrumentul ideal în această perioadă tulbure.