Țara vecină unde criza se rezolvă „din pix”: taxe reduse, TVA zero, preț mai mic la pompă și multe altele
În ultima perioadă, toate statele europene întâmpină dificultăți economice, provocate în special de multiplele crize, cum ar fi cea inflaționistă, energetică și, mai nou, cea umanitară și de securitate, pe fondul războiului din Ucraina.
Deși problemele noastre sunt comune, răspunsul fiecărei țări în parte diferă. Guvernele locale au acționat, fiecare cum a putut, cum a înțeles și în funcție de propriul buget și poate fi dificil să realizăm o comparație obiectivă între răspunsurile la criză, însă ceea ce putem face este să notăm cum acționează, de exemplu, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, respectiv Bulgaria.
Bulgaria impresionează regiunea în acest moment, cu pachete de măsuri anti-criză și anti-inflație care par să vină de la o țară bogată din vestul Europei, nici pe departe de la autoritățile de la Sofia.
Asta da ajutor pentru populație! Se pare că s-au gândit la toate
Noile pachete de ajutor de la Guvern conțin măsuri menite direct să combată scumpirile. Se acționează pe două paliere. Pe de-o parte, se cresc veniturile populației, majorându-se pensiile, pe de alta, prețurile vor fi trase în jos, de exemplu prin aplicarea de TVA zero la pâine.
Totodată, familiile tinere, la început de drum, vor avea parte de un tratament fiscal avantajos, au transmis autoritățile de la Sofia.
Iată, concret, câteva dintre cele mai importante măsuri adoptate aici: eliminarea TVA la pâine, aplicarea unor subvenții la carburanți, majorarea pensiilor, reduceri de taxe pentru familiile tinere, TVA redus la încălzire și gaze naturale.
„Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urmă impactului inflației și au un accent specific pe combustibili și energie. Pachetul garantează că standardul de viață pentru toți cetățenii bulgari va fi menținut”, a declarat premierul Kiril Petkov, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri.
Vecinii noștri au nevoie de astfel de măsuri de sprijin, dacă ținem cont de faptul că economia a înregistrat, luna trecută, o rată anuală a inflației estimată la 14.4%, iar acest lucru aduce presiuni uriașe pe bugetele familiilor, care se confruntă cu valuri de scumpiri.