Țara în care rușii sunt rugați să confirme că nu îl susțin pe Putin. Se întâmplă în baruri sau la bănci

de: Anca Lupescu
20 09. 2022

„Lumea trebuie să oprească agresiunea rusă”, se arată pe un afiș de pe peretele unui bar din această națiune din Caucazul de Sud, care a devenit casa a zeci de mii de emigranți ruși de la invazia din Ucraina.

În această țară, rușii trebuie să confirme că nu îl susțin pe Putin, ca să aibă acces la bar

„Rușii care vin în Georgia nu trebuie să uite niciodată că vin într-un loc care este atacat de țara lor”, a declarat Data Lapauri, proprietarul barului Dedaena.

Pentru mulți georgieni, incursiunea Kremlinului în Ucraina vecină a reînviat amintiri dureroase ale războiului ruso-georgian din 2008 și sprijinul Moscovei pentru regiunile separatiste din Georgia. În același timp, un val de ruși anti-război care se tem de recrutare, de criza economică și de o represiune politică acasă au devenit o prezență notabilă pe străzile capitalei georgiene Tbilisi.

În timp ce majoritatea georgienilor nu au probleme cu noua comunitate rusă, unele tensiuni continuă să existe în condițiile în care războiul de șase luni din Ucraina nu dă semne că se va încheia.

Ca un semn de fricțiune, unii proprietari de afaceri georgieni au început să le ceară clienților ruși să confirme că nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin – verbal sau în scris.

Dedaena este una dintre companiile care a implementat o „politică de vize”.

Cetățenii ruși care doresc să intre în bar trebuie să completeze un formular online și să fie de acord cu o listă de declarații, cum ar fi „Condamn agresiunea rusă în Ucraina”.

De asemenea, vizitatorii sunt rugați să nu vorbească în limba rusă sau să se angajeze în discuții politice în stare de ebrietate, potrivit formularului online.

„Este o politică extremă să spui că persoanele de o anumită națiune nu sunt binevenite aici. Dar eu nu vreau pe cineva care susține războiul din Ucraina și a votat pentru Putin în barul pe care îl dețin. Nu vrem să-i servim pe ocupanți”, a declarat Lapauri pentru The Moscow Times, stând pe terasa barului într-o seară aglomerată de joi.

Regulile, impuse și într-o bancă

Alte cazuri de afaceri georgiene care au făcut cereri speciale de la ruși includ Bank of Georgia, care le-a cerut pentru scurt timp rușilor să semneze un formular în martie în care să spună că „condamnă agresiunea Rusiei în Georgia și Ucraina”.

În cel mai faimos club de noapte din Georgia, Bassiani, se pare că rușilor li s-a interzis accesul din cauza naționalității lor.

Dedaena, numit după o carte celebră din secolul al XIX-lea pentru copiii care învață georgiană, a decis să pună în aplicare „politica de vize” din cauza „numărului tot mai mare de cazuri de comportament necorespunzător al turiștilor ruși”, a declarat Lapauri, adăugând că este o modalitate de a proteja pub-ul și de a-l păstra prietenos și plăcut”.

„Este foarte frecvent ca oamenii din Rusia nici măcar nu cer – cer servicii și meniuri în limba rusă sau să plătească în ruble. Uneori sunt agresivi. Ca și cum ar fi ceva ce le aparține. Cu siguranță aș prefera să nu introducem politica de vize, pentru că nu mi se pare bună – arată groaznic. Dar am fost forțați să o facem”, a declarat proprietarul barului.

Ce părere au rușii despre reguli

Cu toate acestea, mulți ruși care trăiesc în Georgia spun că astfel de măsuri le încalcă drepturile.

„Cred că astfel de măsuri sunt inacceptabile, contravin legilor internaționale – orice discriminare bazată pe naționalitate sau opinii politice este inacceptabilă”, a declarat pentru The Moscow Times cetățeanul rus Ulyana Kalinina, care s-a mutat în Georgia în 2017.

„Incită la ură în țara în care trăim cu toții”, a spus ea.

Regulile pentru ruși au dus luna trecută la o serie de atacuri cibernetice în care paginile online ale barului au fost inundate de recenzii negative. Se pare că atacurile au fost orchestrate de Male State, un grup rusesc cu vederi naționaliste extreme.

În timp ce unii localnici resimt ceea ce ei consideră atitudinile coloniale ale rușilor care sosesc, alții au subliniat că o comunitate rusă numeroasă ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității și a stabilității politice în Georgia, o țară cu doar 3,7 milioane de locuitori.

Nu există date exacte cu privire la numărul de ruși care s-au mutat în Georgia de la războiul din Ucraina, dar se crede că cifra se ridică la câteva zeci de mii.