Țara de lângă România care cere desființarea Comisiei Europene. Cum motivează decizia istorică

de: Cătălina Burghelea
19 07. 2022

O țară aflată la granița cu România cere să dispară Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles. Parlamentul său a adoptat, marți, 19 iulie, o rezoluţie ce reflectă poziţia privind viitorul UE, document în care acest stat susţine că actualele tratate europene nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de criză. În acest context, propune, printre altele, includerea protejării minorităţilor etnice în tratatele blocului comunitar, transformarea CE într-o instituţie neutră politic şi ideologic şi crearea unei armate europene.

O țară de lângă România cere desființarea Comisiei Europene

Ungaria pledeză pentru desființarea Comisiei Europene. Guvernul de la Budapesta susține că, pe fondul războiului Rusia-Ucraina și al deciziilor „pripite” luate de UE, de a impune sancțiuni Kremlinului, blocul comunitar se confruntă cu o perioadă de crize şi incertitudini, subliniază parlamentarii ungari în rezoluţia adoptată cu 130 de voturi.

Ungaria a luat o decizie istorică

Țara guvernată de Viktor Orban propune ca tratatele europene să recunoască rădăcinile creştinești ale Europei şi cultura acesteia. Mai mult,  cere ca toate naţiunile să poată decide cu cine doresc să trăiască, făcând referire la opoziţia Ungariei faţă de primirea migranţilor.

De asemenea, parlamentul ungar își reafirmă neumțumirea faţă de obiectivul unei Uniuni tot mai strânse şi face apel la interzicerea blocului comunitar de a contracta noi împrumuturi, după cele angajate de Comisia Europeană în numele statelor membre pentru finanţarea planului european de relansare.

Explicațiile date de Budapesta

Potrivit Ungariei, Comisia Europeană trebuie să devină o instituţie neutră din punct de vedere politic şi ideologic și pledează o armată europeană comună. Rezoluţia Budapestei mai propune delegarea europarlamentarilor de către parlamentele statelor UE şi vrea ca protejarea drepturilor minorităţilor etnice să fie înscrisă în tratatele europene. O altă cerință este consolidarea perspectivei de integrare europeană a statelor din zona Balcanilor Occidentali.

De ce este stare de urgență în Ungaria

Recent, Ungaria a instituit stare de urgență. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a dezvăluit că a fost aprobat un plan de măsuri ce va intra în vigoare la 1 august. Iar ministrul Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a ordonat mobilizarea armatei. Același oficial ungar a explicat că este vorba despre o stare de urgență energetică, provocată de războiul prelungit din Ucraina și de sancțiunile UE impuse Rusiei. Din cauza acestor factori, prețurile energiei s-au majorat dramatic în toată Europa.