Țara care se pregătește de blackout. Face rezerve uriașe pentru livrarea de bani cash

de: Cătălina Burghelea
15 11. 2022

O țară europeană a urgentat pregătirile pentru a putea face livrări de numerar în regim de urgenţă, în cazul în care va exista o criză în aprovizionarea cu electricitate (blackout). Astfel, Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei) va păstra sume suplimentare de ordinul miliardelor de euro pentru a putea face faţă exploziei cererii de bani cash. Totodată, este posibil să fie introduse limite la extragerile de numerar.

Tot mai mulți europeni se tem că vine o mare pană de curent

Autoritățile de la Berlin analizează aspectele ce ţin de distribuţia de numerar și discută despre prioritizarea carburanţilor pentru firmele care transportă bani cash, au dezvăluit câteva surse familiarizate cu planurile Germaniei, după ce Federația Rusă a redus semnificativ livrările de gaze, relatează Reuters.

Cu toate că oficialii au dezminţit posibilitatea unui scenariu de tip blackout, discuţiile care se poartă între Bundesbank, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare (BaFin) şi mai multe asociaţii din industria financiară arată cât de în serios iau autorităţile posibila ameninţare şi cum intenţionează Germania să se pregătească pentru posibilele întreruperi de curent electric.

Accesul la numerar este foarte important pentru nemți, care preţuiesc securitatea şi anonimatul pe care îl oferă plăţile cash. Unii dintre ei păstrează vechile mărci, la mai mult de două decenii după ce au fost înlocuite de euro.

Blackout și în România?

Deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, neagă varianta unui posibil „blackout”, oficialul guvernamental este contrazis de unii specialiști. De pildă, Flavius Rovinaru, profesor de macroeconomie și economie circulară la UBB, este destul de sceptic.

„Nu vreau să speculez sau să emit opinii nefundamentate, dar cred că problemele pot să apară în condițiile în care ne vom confrunta în această iarnă cu temperaturi scăzute, -15 grade, să spunem, pentru o perioadă îndelungată, peste două săptămâni consecutiv. Teoretic, există posibilitatea ca România să nu producă sau să importe atâta energie de cât are nevoie dacă vom avea temperaturi joase pentru o perioadă mai lungă de timp, dar, deocamdată, se pare că factorul vreme este aliatul Europei”, a spus Rovinaru, potrivit Adevărul.