Summitul G20 s-a deschis cu o pledoarie pentru unitate, în timp ce Zelenski le-a cerut liderilor mondiali să încheie războiul din Ucraina: „Împreună vom implementa cu siguranță formula de pace” – UPDATE
A sosit momentul ca cele mai bogate state din lume să oprescă războiul din Ucrainea, le-a spus, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul G20, în cadrul unui plan de pace pe care l-a propus.
El s-a adresat prin legătură video liderilor din Grupul celor 20 de națiuni (G20), care s-au reunit pentru un summit pe insula indoneziană Bali, care este umbrit de războiul din Ucraina și de îngrijorările legate de inflația globală, securitatea alimentară și energetică.
Zelenski a declarat că războiul ar trebui să se încheie „în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional”.
El a cerut restabilirea „siguranței radiațiilor” în ceea ce privește centrala nucleară din Zaporojie, introducerea unor restricții de preț pentru resursele energetice rusești și extinderea unei inițiative de export de cereale. De asemenea, a cerut eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni.
„Vă rog să vă alegeți calea pentru conducere – și împreună vom implementa cu siguranță formula de pace”, a spus el.
Răspunsul Moscovei la apelul lui Zelenski
Întrebat marți dacă declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski confirmă faptul că Ucraina nu este dispusă să negocieze cu Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a răspuns „Absolut”.
Potrivit acestuia, declarația lui Zelenski în marja summit-ului G20 care are loc în Indonezia, prin care a arătat că nu va exista un acord „Minsk 3” pentru a pune capăt războiului, confirmă faptul că nu există interes din partea Ucrainei privind discuții de pace cu Moscova.
„Nu vom permite Rusiei să aștepte, să-și consolideze forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Nu va exista un Minsk 3, pe care Rusia îl va încălca imediat după încheierea acordului”, a declarat Zelenskiy.
Germania și Franța au intermediat primele acorduri de la Minsk – semnate în 2014 și 2015 – pentru încetarea focului în estul Ucrainei, pe fondul unui război între separatiștii susținuți de Rusia și Kiev. Ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului.
„Nu trebuie să permitem ca lumea să cadă într-un alt război rece”
Summit-ul G20 a început mai devreme în cursul zilei cu un apel al președintelui indonezian Joko Widodo la unitate și la acțiuni concrete pentru a repara economia globală, în pofida divergențelor profunde legate de război.
„Nu avem altă opțiune, colaborarea este necesară pentru a salva lumea”, a spus el. „G20 trebuie să fie catalizatorul pentru o redresare economică incluzivă. Nu ar trebui să împărțim lumea în părți. Nu trebuie să permitem ca lumea să cadă într-un alt război rece.”
G20, din care fac parte țări de la Brazilia la India, Arabia Saudită și Germania, reprezintă peste 80% din produsul intern brut mondial, 75% din comerțul internațional și 60% din populație.
Un semn pozitiv în ajunul summitului a fost o întâlnire bilaterală de trei ore între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, în cadrul căreia cei doi lideri s-au angajat să comunice mai frecvent, în ciuda numeroaselor diferențe.
Întâlnirea de luni a fost prima dată când cei doi s-au întâlnit personal de când Biden a devenit președinte, iar discuțiile au părut să semnaleze o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două superputeri, după o spirală descendentă în ultimele luni.
Summitul G20 are loc pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie, pe care Moscova a descris-o drept o „operațiune militară specială”.
Războiul a declanșat apeluri din partea unor lideri occidentali pentru boicotarea summit-ului și pentru retragerea invitației președintelui rus Vladimir Putin.
Indonezia a rezistat, refuzând să retragă invitația lui Putin și respingând, de asemenea, ceea ce surse indoneziene spun că a fost o presiune din partea națiunilor G7 pentru a condamna Rusia la summitul din această săptămână.
Rusia a declarat că Putin a fost prea ocupat pentru a participa la summit, ministrul de externe Serghei Lavrov luându-i locul. Lavrov a respins luni informația al unei agenții de știri potrivit căruia ar fi fost dus la spital în Bali cu o afecțiune cardiacă și a fost prezent la reuniune.
Cu toate acestea, nu a fost clar dacă a rămas în cameră în timp ce Zelenskiy și-a ținut discursul.
Declarație comună cu dificultăți
Un comunicat comun al G20, care ar trebui să fie agreat de toate părțile, pare puțin probabil, Indonezia insistând în schimb pentru o declarație a liderilor, spun surse diplomatice.
Cu toate acestea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni seara că a existat un acord între oficiali cu privire la un comunicat text, pe care l-a descris ca fiind „pozitiv”.
Liderii G20 vor denunța utilizarea sau orice amenințare cu utilizarea armelor nucleare, potrivit unui prim proiect văzut de Reuters.
Cu toate acestea, un astfel de comunicat va trebui să fie confirmat de către lideri.
Reuniunile miniștrilor G20 nu au reușit să producă comunicate comune din cauza dezacordului dintre Rusia și alți membri cu privire la limbaj, inclusiv cu privire la modul de a descrie războiul din Ucraina.
Biden va fi „neapologetic” în apărarea Ucrainei, au declarat oficiali americani.
„Nu voi devansa negocierile finale, dar G20 va spune clar că războiul Rusiei face ravagii pentru oamenii de pretutindeni și pentru economia globală în ansamblu”, a declarat un oficial, care a vorbit despre punctul de vedere al SUA cu privire la summit sub rezerva anonimatului.
Dar Xi și Putin au devenit din ce în ce mai apropiați în ultimii ani și și-au reafirmat parteneriatul cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Cu toate acestea, China a fost atentă să nu ofere niciun sprijin material direct care ar putea declanșa sancțiuni occidentale împotriva sa.
Marți, Xi i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron, în timpul unei întâlniri bilaterale, că China a pledat pentru încetarea focului în Ucraina și pentru discuții de pace, a relatat presa de stat chineză.
Biden și Xi „au subliniat opoziția lor față de utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina” în timpul întâlnirii lor, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
O declarație a ministrului chinez de externe a precizat că Xi i-a spus lui Biden că armele nucleare nu pot fi folosite și că războaiele nucleare nu pot fi purtate.
Occidentul a acuzat Rusia că a făcut declarații iresponsabile privind posibila utilizare a armelor nucleare de la invazia sa din februarie în Ucraina. La rândul său, Rusia a acuzat Occidentul de retorică nucleară „provocatoare”.