Summit-ul B9 de la București. Klaus Iohannis, cerere către NATO să declare Rusia ca amenințare

de: Anca Lupescu
10 06. 2022

Șeful statului Klaus Iohannis găzduiește, vineri, la Palatul Cotroceni, Summitul Format București 9 (B9). Evenimentul este organizat la invitația președintelui României și a președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, în calitate de inițiatori ai acestui format, și se va desfășura cu prezența la București a celorlalți șefi de stat din Formatul București.

9 șefi de stat participă la Summit-ul B9

Update 17:30 – Klaus Iohannis cere ca NATO să declare Rusia ca amenințare, afirmând că Marea Neagră ar trebui să fie recunoscută ca o importanță strategică.

”Încă din 24 februarie, aliații din Europa Centrală și de Este au menținut un dialog și o coordonare strânsă și demonstrează valoarea adăugată a formatului B9. E un cadru esențial pentru poziții comune pentru securitatea Flancului Estic și euroatlantică.

Joe Biden ne-a transmis mesajul său de apreciere, reiterând mesajul neclintit pentru securitatea tuturor aliaților. Ne-am concentrat pe ce trebuie să facem și a livra în mod concret: securitate pentru cetățenii noștri.

Viitorul concept al NATO să reflecte noi parametri de securitate, să definească Rusia ca amenințare.

Am subliniat necesitatea ca viitorul concept strategic al NATO să reflecte cât mai adecvat noi parametrii de securitate să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare și să consolideze alianța”.

Update 15:35 – SUA „se angajează să apere flancul estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii și să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina”, a transmis Joe Biden.

Șeful SUA le-a transmis șefilor de stat prezenți la Summitul B9 că „așteaptă cu nerăbdare să îi revadă la Summitul NATO de la Madrid”.

Klaus Iohannis a făcut declarații despre Summit-ul B9, accentuând momentul crucial pentru NATO și pentru statele de pe flancul Estic.

„Este o mare plăcere pentru mine să găzduiesc această întâlnire. Doresc să vă mulțumesc pentru acceptarea invitației de a participa la cel de-al șaselea Summit al Formatului București 9.

Doresc să profit de această ocazie pentru a-l saluta călduros pe Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se alătură dezbaterii de astăzi în format online. Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune.

Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic, ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

Formatul București 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor și în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliați de pe Flancul de Est, dar și la nivel transatlantic, cu privire la securitatea Alianței ca un întreg”, a declarat președintele României.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care urma să participe la summit, și-a anulat participarea în ultimul moment din cauza unor probleme de sănătate și se va alătura sistemului de videoconferință. Pe agenda summitului se află pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va avea loc la Madrid, în perioada 28-30 iunie 2022.

Reuniunea la nivel înalt a celor 9 state de la București are o importanță deosebită, mai ales în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și de provocările comune și multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum și întreaga regiune euro-atlantică.

„Formatul B9 s-a dovedit în numeroase ocazii și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euro-atlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă pentru o coordonare și consultare eficientă a aliaților de pe flancul estic, precum și de peste Atlantic.

Astfel, agenda summitului vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va avea loc la Madrid, în perioada 28-30 iunie 2022, și va aborda, cu prioritate, consecințele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei. și răspunsul Alianței la acestea.

Ce subiecte se vor discuta

În acest context, președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea consolidării poziției de descurajare și apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Președintele României va sublinia, de asemenea, faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale Alianței pentru cel puțin următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambițios și ancorat în realitatea marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest context, România își propune să adopte un Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca o amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța la toate nivelurile, pentru a face față tuturor provocărilor prezente și viitoare.

Sprijinul continuu pentru creșterea rezilienței Ucrainei și a partenerilor din vecinătatea estică în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă, precum și politica „Porților Deschise” a NATO, inclusiv procesul de aderare a Finlandei și Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuțiilor la nivel înalt, mai arată sursa citată.