Studenții din România trebuie să se orienteze rapid: ce se întâmplă cu prețul chiriilor din toamnă
Chiriile încep să se scumpească în marile centre universitare din România, pe ultima sută de metri. În mai puțin de o lună și jumătate studenții vor merge din nou la cursuri.
Chiriile încep să se scumpească, veste proastă pentru studenții care își caută încă de pe acum un apartament pe care să îl închirieze.
Bătălia se dă pentru zonele din jurul facultăților, unde tinerii au acces și la mijloacele de transport în comun.
În București, de exemplu, cele mai căutate zone sunt: Grozăvești, Politehnica și Lacul Tei. Un apartament cu 2 camere, în zona Lacul Tei, se închiriază cu 430 de euro. O garsonieră cu peste 350 de euro.
În Cluj-Napoca, de exemplu, un apartament cu 2 camere din zona Mărăşti ajunge la 450 de euro.
La Iași, în centrul orașului, se găsesc apartamente cu 2 camere la 350 de euro.
Cel mai scump oraș
Capitala nu este cel mai scump oraș în ceea ce privește chiria.
Cluj-Napoca este în topul chiriilor din România, orașul fiind urmat la mică distanță de Iaşi, Bucureşti şi Braşov, alte trei centre universitare importante ale României. Următoarele în clasament sunt Constanţa şi Timişoara.
În Cluj-Napoca cele mai mari creșteri se înregistrează în cartierul Zorilor și zona centrală pentru că foarte mulți studenți străini merg la Medicină și la UBB. În medie, un sondaj arată că tinerii alocă 300 euro pe lună pentru un apartament cu două camere.
Sunt unii studenți care nu își permit să închirieze un apartament și vor să recurgă la varianta cu statul la cămin.
Cu toate acestea, una dintre problemele cu care se confruntă orașele universitare este dată de numărul mic de cămine. Mai mult, nu doar numărul de cămine reprezintă o problemă cât și cât de întreținute sunt sau unde sunt poziționate față de facultate.
La începutul fiecărui an universitar, distribuirile în căminele studențești se fac în funcție de medie, opțiunea studentului și disponibilitate.