Știai că aproape jumătate din banii munciți de tine ajung la stat? Angajații sunt sclavii unui sistem fiscal agresiv și neinspirat
În România, povara pe muncă este una extrem de apăsătoare. O resimt atât angajatorii, cât și angajații, iar unele dintre cele mai recente modificări fiscale înrăutățește această situație.
În 2022, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună. Salariul net este de doar 1524 de lei, practic tu rămâi în buzunar cu acești bani, dacă ești încadrat în câmpul muncii cu venitul minim. Firma pentru care lucrezi, ca să-ți asigure acei puțin peste 1.500 de lei în mână, scoate din buzunar 2607 lei, aceasta este povara fiscală pentru companii.
Iată cum o mare parte din banii munciți de tine, lună de lună, ajung în vistieria statului. Desigur, chiar și din cei 1.524 de lei câștigați tot se mai duc bani către stat, fiindcă aici nu avem incluse, de exemplu, TVA sau alte taxe și accize pe care le plătim. Spre exemplu, dacă ai o casă în proprietate, vei plăti impozit tot din acești bănuți, dar și TVA, la diferite cumpărături.
Dacă ar fi să facem un calcul exact, probabil doar câteva sute de lei ți-ar mai rămâne să le cheltuiești după bunul plac, ironic vorbind, fiindcă la un astfel de nivel salarial de-abia ne putem acoperi cheltuielile de bază, în cel mai fericit caz.
Codul fiscal te slugărește
Ei bine, de la 1 august, situația s-a înrăutățit. Povara pe muncă a crescut, odată cu impunerea supraimpozitării contractelor de muncă part-time. Acum, fie că muncești două ore pe zi sau doar patru, către stat trebuie să fie plătite contribuții similare unui contract de muncă de 8 ore, cu normă întreagă.
Consultanții fiscali trag un puternic semnal de alarmă și spun că există numeroase riscuri ce pot deriva din această modificare legislativă. Unele firme pot alege să micșoreze salariile și să împartă povara fiscală cu angajatul, în timp ce altele ar putea renunța complet la astfel de colaborări păguboase. Rezultatul va fi unul contrar așteptărilor statului. Practic, în loc să crească veniturile la bugetul public, ar putea crește șomajul, ceea ce înseamnă costuri majorate cu asistența socială.
Prin urmare, până când statul nu va conștientiza că soluția este să relaxeze povara pe muncă, nu doar noi, ca simpli angajați avem de suferit, ci întreaga economie națională.