Soluția la criza facturilor, din țara europeană săracă: sunt ei amărâți, dar politicienii lor s-au pus pe treabă

de: Mădălina Bahrim
22 12. 2022

Guvernele europene reacționează fiecare după cum consideră, în această criză energetică fără precedent. Deși suntem coordonați sub o formă sau alta sau vin recomandări de la marile instituții europene, precum Comisia Europeană, în fapt fiecare Executiv ia deciziile pe care le consideră oportune, în conformitate cu particularitățile din țara sa.

Ei bine, cea mai recentă decizie de acest tip vine din Portugalia – una dintre țările așa-zis sărace ale Europei, dar care pare să aibă politicieni hotărâți și puși pe treabă, ce luptă activ cu actuala criză din sectorul energetic.

În această țară europeană tocmai s-a luat o decizie deosebit de importantă cu privire la profiturile excesive înregistrate de companiile energetice. Știm că la nivel european există ample și aprinse dezbateri pe această temă, inclusiv în țara noastră. Doar că liderii portughezi au făcut deja pași concreți în această direcție și n-au mai așteptat, ca să piardă timpul degeaba.

La ei s-a putut. Politicienii români ce așteaptă?

Astfel, aici s-a decis impunerea unei taxe asupra giganților din energie care fac afaceri uriașe în această perioadă dificilă pentru populație și pentru firme.

Se pare că taxa are caracter de moment, după cum afirma oficialii locali, dar în această clipă este oportună și, conform estimărilor făcute de analiștii portughezi, această măsură fiscală va aduce bani frumoși bugetului de stat, sume ce sunt vitale în această perioadă în care cheltuielile au crescut în toate statele europene, atât din cauza pandemiei, cât și a crizelor din 2022. Astfel, Nuno Felix, director în Ministerul de Finanţe, a afirmat că noua taxă „excepţională şi strict temporară”.

Schema de taxare din energie este relativ simplă și, practic, ar putea fi aplicată fără dificultate în orice țară, dacă măsura are susținere politică. Oficialii de la Lisabona au decis, concret, ca partea din profiturile companiilor care depăşeşte 20% din media profiturilor în ultimii patru ani va fi taxată cu 33%. Noua rată se va aplica în 2022 şi 2023.