Soluția distopică pentru încălzirea globală: o barieră între Pământ și soare

de: Ozana Mazilu
25 06. 2022

Imaginați-vă protecție solară, dar pentru întreaga planetă. Așa am putea ameliora încălzirea globală. Cam asta își propune o echipă de cercetători de la MIT pentru a preveni alte catastrofe din cauza schimbărilor climatice. Forma lor de „blocare solară” implică o plută de bule spațiale gigantice care acționează ca o barieră între Pământ și Soare.

Condus de Sensible Cities Lab al MIT, proiectul, denumit practic „Space Bubbles”, pune o întrebare sensibilă pentru care au oferit un răspuns ciudat: „dacă schimbările climatice au mers deja prea departe, care ar putea fi urgența noastră?”.

O astfel de măsură de urgență, sugerează consorțiul într-un comunicat de presă, include ceea ce ei numesc „geoinginerie solară”, un domeniu de cercetare foarte teoretic și puțin studiat „care urmărește să reflecte o fracțiune din lumina soarelui care vine pe Pământ”. Desigur, ipoteza speculativă a oamenilor de știință este simplă în principiu – lansarea navelor spațiale care ar ridica bule de peliculă transparente între Soare și Pământ.

O soluție ciudată pentru încălzirea globală

„Deoarece bulele pot fi distruse în mod intenționat prin ruperea echilibrului lor de suprafață”, continuă anunțul, „acest lucru ar face soluția de geoinginerie solară complet reversibilă și ar reduce semnificativ resturile spațiale”.

Aceste bule, notează cercetătorii, ar putea fi făcute probabil dintr-o peliculă subțire și transparentă care „topește siliciul” și alt material. Acestea ar fi cel mai bine plasate în punctul Lagrange (ca James Webb), între Soare și Pământ, permițându-le să rămână pe o orbită stabilă în raport cu Pământul.

În timp ce conceptul este pur theoretic deocamdată, matematica se verifică. După cum notează cercetătorii, „dacă deviem 1,8% din radiația solară incidentă înainte de a atinge planeta noastră, am putea inversa complet încălzirea globală de astăzi”.

Această metodă nu este destinată să fie o soluție generală la schimbările climatice, ci mai degrabă menită să completeze alte eforturi de atenuare, au remarcat cercetătorii.

Și având în vedere că eforturile noastre actuale nu au sunt suficient de aproape pentru a preveni o catastrofă climatică ce se apropie, ar putea fi timpul să începem să gândim “în afara cutiei” – sau, în acest caz, bulei.