Sfârșitul lumii, prezis de oamenii de știință: Soarele va muri, devorând Pământul
După ani de dezbateri între cercetători, o predicție șocantă a oamenilor de știință a dezvăluit cum va arăta Soarele după ce va “muri” și va înghiți Pământul.
Soarele are aproximativ 4,6 miliarde de ani, iar astronomii cred că în prezent este la jumătatea vieții sale. În 2018, o echipă internațională de astronomi a spus că o nebuloasă planetară, care este o bulă luminoasă de gaz și praf, ar fi rezultatul cel mai probabil al sfârșitul Soarelui, conform Express.co.uk.
Dar înainte de asta, au existat dovezi care au contestat dacă acest lucru este adevărat. În ciuda acestui fapt, mulți cercetători sunt de acord că, înainte de plecarea sa definitivă, în cinci miliarde de ani, Soarele se va transforma într-o gigantă roșie.
Miezul stelei ar trebui să se micșoreze, dar straturile exterioare se vor extinde pe orbita lui Marte și vor înghiți Pământul, în acest proces, dacă acesta va mai fi încă acolo.
Dovezile sugerează însă că viața pe Pământ s-ar fi încheiat aproape sigur înainte de a veni acel moment. Asta pentru că luminozitatea Soarelui crește cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani.
Strălucirea crescută va evapora toate oceanele Pământului, făcând suprafața prea fierbinte pentru ca apa să se formeze – un element esențial al vieții noastre. Dar, deși perioada gigantului roșu este oarecum hotărâtă de către cercetători, se știau puține despre perioada care urmează după aceea.
Soarele a ajuns la jumătatea vârstei sale
Asta până în 2018, când studiul a folosit modelarea computerizată pentru a determina că, la fel ca 90% din alte stele, rezultatul cel mai probabil va fi acela că Soarele se va micșora de la o gigantă roșie la o pitică albă și, în cele din urmă, își va încheia viața ca un nebuloasă planetară.
Albert Zijlstra, astrofizician de la Universitatea din Manchester și coautor al studiului, a declarat: „Când o stea moare, ejectează o masă de gaz și praf – cunoscută sub numele de învelișul său – în spațiu.
„Poate fi până la jumătate din masa stelei. Acest lucru dezvăluie nucleul stelei, care în acest moment al vieții stelei rămâne fără combustibil și, în cele din urmă, se oprește înainte de a muri”, spun cercetătorii. „Abia atunci, miezul fierbinte face ca învelișul ejectat să strălucească puternic timp de aproximativ 10.000 de ani – o perioadă scurtă în astronomie. Acesta este ceea ce face vizibilă nebuloasa planetară”.
Modelul de date creat de autorii studiului prezice ciclul de viață al diferitelor tipuri de stele, pentru a calcula luminozitatea nebuloasei planetare asociate cu diferite mase de stele.
Experții au acum un model clar pentru a măsura cea mai mare stea a noastră – Soarele – care arată că va trăi doar pentru scurt timp mai mult decât estimările anterioare.
Zijlstra a adăugat: „Nu numai că avem acum o modalitate de a măsura prezența stelelor de câteva miliarde de ani în galaxii îndepărtate, care reprezintă o gamă remarcabil de greu de măsurat, dar am aflat chiar și ce va face Soarele când moare”.