„Seiful Apocalipsei”, singura speranță a vieții pe Terra. România s-a implicat și ea

de: Andrei Tilimpea
18 11. 2022

Astăzi vorbim despre unul dintre cele mai importante locuri de pe Terra și anume „Seiful Apocalipsei”.

Este un loc situat la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord și doar el poate salva omenirea de la foamete, după cum spun specialiștii.

Este vorba de cea mai mare bancă de semințe din lume pe care omenirea le păstrează îngropate, în condiții optime oferite de permafrost. În caz de război, pandemie sau calamități, aceste semințe vor ajuta omenirea să se salveze de la foamete. Hai să aflăm ce a depus România aici!

Unde se află „Seiful Apocalipsei”

Cel mai important loc pentru omenire se află în Longyearbyen, Insula Svalbard, Norvegia, la 1.300 de kilometri distanță de Polul Nord. A fost creat ca un seif pentru toate semințele de plante care există pe Terra, cu scopul de a le păstra în eventualitatea unei calamități majore.

„Este departe de locurile de pe pământ în care ai război și teroare, tot de ceea ce ți-e frică în alte locuri. Este situat într-un loc sigur”, spune Bente Naeverdal, un administrator care supraveghează funcționarea de zi cu zi a seifului.

Ideea a fost concepută în anii 1980 de Cary Fowler, fost director executiv al Crop Trust, dar a început să devină realitate abia după ce, în 2001, a fost semnat un Tratat Internațional de Semințe negociat de ONU.

„Seiful Apocalipsei” a fost inaugurat pe data de 26 februarie 2008 și, în prezent, adăpostește peste 1,5 milioane de mostre diferite de semințe de culturi agricole. Printre țările care au depus aici rezerve se numără și România, Irak, Uruguay, Coreea de Sud sau Mexic. Între timp, după modelul lui, la nivel global s-au mai deschis alte 1.700 de astfel de seifuri în toată lumea.

Cum arată interiorul seifului

După ce te trezești din uimirea ce te-a cuprins după ce ai văzut măreața intrare în „Seiful Apocalipsei”, vei constata că interiorul este pe cât se poate de simplu, dar de o grandoare impresionantă. Intrarea duce la o mică încăpere asemănătoare unui tunel, plină de zgomotul puternic al electricității și sistemelor de răcire necesare pentru a menține temperatura în seif constantă.

Printr-o ușă se vede un tunel larg din beton, luminat de o bandă de iluminare care duce 430 de metri în jos în munte. La capătul acestui coridor se află o cameră, un strat suplimentar de securitate pentru a proteja camerele care conțin semințele.

Dincolo de această cameră se află 3 seifuri, dar doar unul singur este folosit și anume cel din mijloc. Ușa lui este acoperită cu un strat gros de gheață, indicând temperaturile sub 0 din interior.

Ce conține „Seiful Apocalipsei”

Între pereții acestui seif se află peste 930.000 de soiuri de culturi alimentare și 13.000 de ani de agricultură. La conducerea lui se află Brian Lainoff, coordonatorul principal de parteneriate al Crop Trust, un om care are o responsabilitate uriașă pe umerii săi.

Semințele sunt depozitate în pachete din argint, ambalate în vid, și eprubete așezate în cutii mari, care apoi sunt stivuite cu grijă pe rafturi ce pornesc de la podea și ajung până la tavan. Au o valoare monetară foarte mică, dar cutiile pot deține cheile viitorului securității alimentare globale.

Semințele care se află aici includ soiuri sălbatice și foarte vechi. Multe nu mai sunt de uz general și nici nu mai există în afara colecțiilor de semințe din Norvegia.

În 2022, peste 45.000 de seminţe de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa şi America Latină au fost depuse aici. Astfel numărul total al depozitelor a ajuns pentru prima dată la peste 1,2 milioane.

Ce scop mai are „Seiful Apocalipsei”

Un alt scop al seifului este și oferirea de protecție în fața distrugerii de dimensiuni mai mici a agriculturii, precum și amenințările la adresa băncilor de gene de la nivel global. Între anii 2015 și 2019, a ajutat la refacerea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.

„În jurul lumii au loc zi de zi, mari și mici, zile ale apocalipsei. Materialul genetic se pierde pe tot globul”, spune Marie Haga, directorul executiv al Crop Trust.

În ultimii 50 de ani, practicile agricole s-au schimbat dramatic, progresele tehnologice permitând producția de culturi la scară largă. Dar, în timp ce randamentul culturilor a crescut, biodiversitatea a scăzut până la punctul în care acum doar aproximativ 30 de culturi asigură 95% din necesarul de hrană-energie uman.

De exemplu, doar 10% dintre soiurile de orez pe care le folosea China în 1950 sunt încă folosite și astăzi. SUA au pierdut peste 90% din soiurile de fructe și legume din anii 1900. Această natură de monocultură a agriculturii lasă rezervele de alimente mai susceptibile la amenințări precum bolile și seceta.

Cum pot fi folosite aceste semințe

Având în vedere schimbarea genetică a semințelor la ora actuală, rezerva din „Seiful Apocalipsei” poate oferi proprietățile necesare de ADN pentru a se dezvolta noi tulpini de plante. În cazul în care Terra va trece prin schimbări climatice cu impact major, unele soiuri din seif se pot dovedi rezistente și se pot adapta mai bine față de cele deja cultivate. Tot ele pot fi mai rezistente la dăunători sau boli noi care pot apărea în timp.

„Nu mulți cred că diversitatea culturilor este atât de importantă, dar este. E aproape la fel de importantă ca apa și aerul. În general, semințele sunt baza pentru orice. Nu doar ceea ce mâncăm, ci și ceea ce purtăm”, susține Marie Haga.