Șefa Comisiei Europene vrea plafonarea prețului la gaze. Ce țări nu susțin măsura

de: Anca Lupescu
05 10. 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va sublinia liderilor UE, care se vor reuni în această săptămână, necesitatea de a stabili un plafon pentru prețul gazelor și de a se asigura că orice măsuri de sprijin financiar permit o concurență loială.

Plafonare a prețului la gaze în Europa?

Guvernele UE au dezbătut timp de săptămâni întregi problema plafonării prețului gazelor, fără a ajunge la un acord. În timp ce majoritatea membrilor UE sprijină o anumită formă de plafonare, Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun, invocând preocupări legate de securitatea aprovizionării.

Într-un discurs rostit în fața Parlamentului European de la Strasbourg, șefa executivului UE a declarat că va prezenta o foaie de parcurs într-o scrisoare adresată liderilor care se vor reuni la Praga începând de joi.

Von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că membrii individuali nu fac oferte mai mari decât ceilalți pentru gaz pe piețele mondiale și nu fac să crească prețurile.

De asemenea, ea a declarat că UE trebuie să își intensifice negocierile cu partenerii de încredere și să analizeze achizițiile comune, începând cu gazul utilizat pentru producerea de energie electrică.

Soluția propusă de Ursula von der Leyen

Pentru gaze în general, von der Leyen a propus o soluție temporară sub forma unui plafon până la instituirea unui nou indice de preț la nivelul UE. Principalul indice de referință al prețului TTF era ghidat de oferta de gazoducte și nu mai era reprezentativ pentru o piață care include mai mult gaz natural lichefiat, a spus ea.

„Este o soluție temporară până la elaborarea unui nou indice de preț al UE care să asigure o mai bună funcționare a pieței. Comisia a demarat lucrările în acest sens”, a declarat ea în fața legislatorilor.

Von der Leyen a declarat că criza energetică a necesitat măsuri excepționale, dar că este primordial ca UE să păstreze condiții de concurență echitabile.

Comisia a declarat că se află în discuții cu Germania cu privire la pachetul său de sprijin de 200 de miliarde de euro (198,8 miliarde de dolari), despre care criticii spun că amenință să denatureze concurența în cadrul blocului.

Von der Leyen a declarat că ar trebui să stimuleze planul REPowerEu pentru a reduce dependența de petrolul rusesc cu fonduri suplimentare.