Se vede că e criză: metoda ingenioasă prin care românii pun mâna pe sume uriașe de bani, legal. De acești bani își promiseseră că nu se ating
Criza economică actuală, formată din mai multe probleme economice și geopolitice care concurează între ele, este reflectată cel mai bine de ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor, acolo unde asistăm la un fenomen interesant. Românii au descoperit o metodă prin care pun mâna pe sume frumoase de bani, complet legal.
Este vorba despre răscumpărarea contractelor de asigurare de viață. Desigur, facem referire la acei români care dețin un astfel de contract. Cei mai mulți dintre cei ce decid să ia banii optează fie pentru răscumpărare parțială, fie totală, depinde de mai mulți factori.
Doar românii noștri se puteau gândi la asta. Chiar funcționează!
Cert este că, într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic, a primi de undeva o sumă de bani considerabilă chiar te poate ajuta să depășești provocările momentului și chiar să lansezi o afacere care să-ți asigure stabilitate financiară și, totodată, liniște pe viitor, astfel încât să nu mai ajungi în momente dificile din punct de vedere economic.
Cele mai recente date oficiale venite din piața de profil arată dimensiunea acestui fenomen și, implicit, cât de multă nevoie au românii noștri de bani, în această perioadă tulbure.
„Deținătorii de contracte de asigurare de viață sau moștenitorii acestora (în cazul plăților pentru decese) au încasat, în primele nouă luni din 2022, o sumă cu aproape 39% mai mare decât în perioada similară a anului 2021 și cu peste 70% mai mare decât media primelor trei trimestre din ultimii cinci ani (…)
S-au plătit sub formă de maturități și răscumpărări totale sau parțiale aproape 1,2 miliarde de lei, față de 750-760 de milioane de lei cât a fost media primelor nouă luni din perioada 2017-2021”, arată calculele www.studiifinanciare.ro, bazate pe datele cuprinse în Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022.
Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că avem parte și de un context inflaționist dificil în care se desfășoară acest fenomen al plăților de acest tip. Să nu uităm că avem o inflație de aproximativ 16% la nivel național, iar scumpirile sunt la ordinea zilei și pe plan extern. Costul vieții a crescut, în timp ce banii își pierd din valoare, iar economiile parcă intră la apă, de la o lună la alta. Pe un asemenea fond economic, nu e de mirare că asistăm la astfel de cifre.