Se schimbă Codul Rutier, din nou: șoferii români ar putea scăpa mai ușor de amenzi, de acum înainte

de: Andrei Tilimpea
08 07. 2022

Un nou proiect de lege aflat în dezbatere la Senat urmărește modificarea Codului rutier.

Cu alte cuvinte, șoferii vor avea posibilitatea de a contesta sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, nu doar la cea în raza căreia a fost primită sancțiunea.

Proiectul de lege de la Senat, urmărește să modifice Codul rutier, astfel încât vor fi stabilitate competențe alternative de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.

Mai exact, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum e acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere vor putea fi contestate și la “judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, după cum scrie în document.

Din aprilie, după cum se prevede în Legea nr. 107/2022, când este vorba de plângeri contravenționale, cu excepția plângerilor rutiere, acestea pot fi depuse la instanța de domiciliu a făptașului, nu doar a judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, așa cum era înainte.

De ce nu se pot aplica noile reguli și contravențiilor rutiere

Legea 107/2022, prin care s-a stabilit modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, reprezintă cadrul general în materie. În schimb, “normele privind domeniul circulației pe drumurile publice sunt prevazute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care reprezintă cadru normativ special în materie, prevederile acesteia aplicându-se cu prioritate”, conform unui comunicat al IGPR pentru avocatnet.ro.

În conformitate cu actualele prevederi ale Codului rutier, “împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”, continuă comunicatul.

Așadar, chiar dacă OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor permite acum contestarea amenzilor contravenționale, în general, atât la judecătoria unde a fost constatată abaterea, cât și la judecătoria de domiciliu, regula nu se aplică și amenzilor rutiere.