Se schimbă buletinele în România, decizia vine la Bruxelles: de când vom avea cărți de identitate electronice în toată țara

de: Alexandru Puiu
15 11. 2022

La nivelul Uniunii Europene, în urmă cu mai mulți ani, a fost stabilit un regulament european care vizează îmbunătățirea securității documentelor de identitate ale cetățenilor. În România, acea măsură legislativă se traduce prin adopția buletinelor electronice în fiecare colț al țării.

Din vara lui 2021, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat posibilitatea emiterii cărților de identitate electronice în județul Cluj. Acela a fost un proiect pilot care a început să-și facă resimțite efectele începând cu 2 august 2021. Între timp, pe raza județului s-au emis aproximativ 5400 astfel de buletine. În București, vor fi disponibile începând cu jumătatea anului viitor, dar este important de reținut că, la nivel național, orice român va putea să-și facă o carte de identitate electronică din 31 decembrie 2023. Acel termen este impus de la Bruxelles și trebuie respectat.

Ce se întâmplă cu cărțile electronice de identitate în România

„Începând din 2 august 2021, dată la care a fost demarat proiectul pilot privind cartea electronică de identitate, până în prezent au fost eliberate 5.434 documente de identitate care îndeplinesc cerințele și normele europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

În același document, se atrage atenția asupra faptului că, din datele existente în prezent, se estimează extinderea emiterii cărților electronice de identitate la nivelul Municipiului București de la jumătatea anului 2023. La nivel național, emiterea CEI va fi posibilă până la 31 decembrie 2023. Cu alte cuvinte, s-ar putea să poți obține noul tip de buletin chiar înainte de acea dată.

Marele avantaj al noilor buletine este că vor putea fi folosite nu doar pentru interacțiunea cu autoritățile din România, dar și cu cele din străinătate. Printre altele, asta înseamnă că le vei putea folosi pentru a călători în Uniunea Europeană fără pașaport.

Ca diferențiator major față de buletinele actuale, Noile documente de identitate conțin și o semnătură digitală, lucru care, cel puțin teoretic, va contribui la reducerea birocrației în interacțiunile cetățenilor cu autoritățile române. Semnăturile electronice de pe noile acte de identitate sunt gratuite pentru cetățeni, deoarece sunt emise pe cheltuiala statului. În plus, cartea electronică de identitate va înlocui cardul de sănătate, conform Avocatnet.ro.

„Termenul de valabilitate al CEI se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia. De asemenea, se poate solicita emiterea unui nou CEI, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor”, au menționat oficialii MAI.

Spre deosebire de buletinele actuale, conform legislației în vigoare, de cărțile electronice de identitate vor putea beneficia și copii, indiferent de vârstă, cu condiția ca părinții lor să solicite emiterea documentului. Este important de reținut că cei care nu vor o carte de identitate electronică, din motive religioase sau de conștiință, vor avea în continuare posibilitatea să opteze pentru o carte de identitate simplă, fără cip incorporat, cum sunt cele aflate acum în circulație.