Se schimbă aceste pensii din România, nu mai merge ca înainte: este informația momentului pentru pensionarii români

de: Alexandru Puiu
27 12. 2022

În România, imediat după Revoluție, au fost implementate așa numitele pensii de serviciu sau pensii speciale. Valoarea lor nu era sub nicio formă bazată pe contributivitate, nu avea legătură cu taxele și impozitele achitate către statul român și, implicit, nu reflecta la vreun nivel salariul din perioada de activitate în câmpul muncii. Acest lucru ar trebui să se schimbe.

Pentru continuarea obținerii finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență, autoritățile române s-au angajat să rezolve problema pensiilor speciale în fața Bruxelles-ului. În acest scop, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a definit un plan pentru modificarea regulilor din spatele pensiilor de serviciu. Primul aspect care va fi ”tratat” vizează desființarea pensiilor a căror valoare depășește salariul pe pensionarul l-a avut pe vremea când era în activitate. Foarte interesantă este ambiția noului proiect de a recalcula și pensiile aflate în plată.

Dacă va deveni lege, noul proiect include schimbări importante pentru pensiile militarilor, judecătorilor, procurorilor, judecătorilor de la Curtea Constituțională (CCR), personalului diplomatic și consular, ale celor ce au activat la Curtea de Conturi, funcţionarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil şi auditorilor publici externi.

Reformarea pensiilor speciale, mai aproape de realitate

Spre deosebire de alte inițiative legate de pensiile speciale, acestea se pare că vor ajunge în mod autentic să-și facă simțite efectele în piață, pentru că respectă deciziile CCR apărute pe acest subiect. Important este că, dacă va trece de Senat și Camera Deputaților, modificare se va reflecta în faptul că  „nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, după cum a transmis recent Ministerul Muncii.

În schimb, valoarea pensiilor va fi calculată după cum urmează:

  • Pentru pensiile militare de stat, baza de calcul folosită va fi media soldelor ori salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive (acum, Legea 223/2015 vorbește de șase luni consecutive), la alegere, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar/ poliţist/ funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.
  • Pentru pentru primite de judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, subliniază MMSS.

În plus, după cum se arată în același document, vechimea în specialitate va crește la minimum 15 ani, iar în cazul celor din justiție, aceasta va fi de cel puțin 25 de ani, fără perioade asimilate, iar baza de calcul se va reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR, conform avocatnet.ro.