Se întâmplă cu prețul gazelor naturale în Europa, vestea bună pe final de 2022: vom plăti mai puțin

de: Alexandru Puiu
13 12. 2022

În teorie, perioada de iarnă reprezintă momentul în care tarifele la energie cresc semnificativ, deoarece explodează consumul cu încălzirea locuințelor. În mod absolut surprinzător, după un an în care prețurile au crescut constant, acum încep să se ieftinească. Există însă și o explicație.

În contextul majorării semnificative a importurilor de gaze naturale lichefiate la nivelul Europei, prețurile de referință la gazele naturale pe bătrânul continent au scăzut cu 9%, chiar dacă începem să ne confruntăm cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Scăderea s-a putut observa la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, în jurul orei 11:03 a.m. În acel moment, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 4%, la 133,55 euro pentru un megawatt/oră, după ce, mai devreme, se înregistrare cel mai redus nivel din 2 decembrie.

Ce se întâmplă cu facturile la gaze

În România, prețul la gaze naturale este plafonat și este improbabil ca scăderile de pe piața europeană să se vadă prea curând pe facturile românilor, dar nu este deloc exclus, mai ales dacă se menține trendul actual. Ca referință, cantitățile de GNL care au intrat în cele trei terminale din Marea Britanie au ajuns la un nivel record în această perioadă, conform datelor Agerpres. Tot la nivel record sunt livrările de combustibil spre nord-vestul Europei.

Practic, de ceva timp, au început eforturile Europei de a compensa livrările de gaz dinspre Rusia, în contextul în care Putin întrerupe majoritatea livrărilor. Acele întreruperi au reprezentat și motivul pentru care prețurile la gaze naturale au fost mai ridicate în ultimele săptămâni, fără a se înregistra însă fluctuații majore, chiar și într-o perioadă în care nordul Europei se confruntă cu înghețuri majore. Londra este de asemenea acoperită de zăpadă, în timp ce în sud se preconizează o creștere a temperaturilor. Primul terminal plutitor de GNL al Germaniei urmează să ajungă săptămâna aceasta în portul Wilhelmshaven, fluxurile de gaze urmând să înceapă din 22 decembrie.