Se întâmplă cu banii românilor din bancă și te va supăra maxim: a doua bancă a confirmat fenomenul

de: Alexandru Puiu
03 08. 2022

În timp ce românii sunt mai săraci ca niciodată, încercând să facă față creșterii inflației și exploziei prețurilor la carburant și energie, situația din băncile românești este una fără precedent. A doua bancă a confirmat deja fenomenul.

În urmă cu aproximativ 24 de ore, publicam rezultate financiare ale BCR, gigantul care, din comisioane și practici de creditare, a reușit să-și crească profitul cu peste 50%. Această valoare este incredibilă pentru aproape orice categorie de business din România. Doar companiile din domeniul petrolier se mai pot lăuda cu astfel de creșteri fabuloase. Acum, aflăm că BCR este departe de a fi excepția de la regulă. Raiffeisen Bank și-a crescut de asemenea profiturile într-o perioadă în care mulți români se înghesuie la ghișee în speranța amânării ratelor, că nu mai pot să se descurce.

Raiffeisen Bank, a doua bancă cu profituri fabuloase din România

Raiffeisen Bank și-a publicat rezultatele financiare, iar acționarii companiei au doar motive de bucurie, pe toate fronturile. Vorbim de un profit net pe primul semestru al acestui an de 602 milioane de lei, în creștere cu 50% față de primul semestru al anului precedent. Motivul acestei creșteri, dacă nu era evident, ține aproape exclusiv de creșterea puternică a creditelor, dar și a profitului de risc semnificativ îmbunătățit.

Ca referință, în prima jumătate a acestui an, stocul de credite al gigantului bancar pe meleaguri mioritice a ajuns peste 37,4 miliarde de lei, un avans semnificativ de aproximativ 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este foarte probabil ca această creștere să fie susținută și în continuare de nevoie acută a românilor pentru creditare, mai ales pe partea de clienți business care se chinuie să-și țină afacerea în picioare. Comparativ cu 2021, creșterea totală a fost de 46% pe acest front.

În cazul în care mai era nevoie de așa ceva, băncile au mai fost ajutate și de schemele de garantare a creditelor pentru IMM-uri puse la dispoziție de statul român, practica respectivă ducând și ea la o creștere de aproximativ 13%. Pe zona de persoane fizice, atât pe credite negarantate cât și ipotecare, saltul a fost de aproximativ 10%. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că au crescut și depozitele bancare ale populației cu aproximativ 11% față de semestrul 1 din 2021, deși dobânzile crescute agresiv în ultimele luni nu reușesc sub nicio formă să compenseze inflația de aproximativ 15%.

„Rezultatele noastre reflectă concentrarea pe sprijinirea atât a clienţilor noştri, cât şi a economiei româneşti. Creditele nete au înregistrat un avans semnificativ, de aproximativ 25% faţă de S1 2021, susţinut de o creştere mare a creditării, în principal către clienţii corporaţii mari şi medii (+46% an la an), având în vedere că firmele au nevoi de finanţare crescute atât pentru capitalul de lucru, cât şi pentru demararea unor proiecte şi investiţii substanţiale, unele dintre ele de importanţă strategică la nivel naţional, de exemplu Romgaz. Tendinţa de creştere este vizibilă şi în cazul IMM-urilor, cu 13%, bazată şi pe participarea noastră la programele guvernamentale. Stocul nostru de credite pentru persoane fizice a crescut cu 10%, peste aşteptările noastre pentru această perioadă, având în vedere incertitudinea mediului macroeconomic”, a declarat Zdenek Romanek, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank.