Se dau bani pentru acești români ajunși la fundul sacului: cât poți primi și în ce condiții

de: Mădălina Bahrim
27 04. 2022

Crescătorii de animale din România sunt una dintre categoriile socio-profesionale puternic afectate de multiplele crize pe care le traversează țara noastră în ultimele luni. Pentru a-și putea desfășura activitatea în continuare, aceștia vor primi un ajutor financiar substanțial, datorită unei decizii care a fost recent adoptată de oficialii Comisiei Europene.

Executivul european tocmai a dat undă verde unei scheme de stat a României, a cărei valoare se ridică la 91 milioane de euro (453 milioane de lei). Acești bani vor fi direcționați către crescătorii de bovine, porcine şi păsări, după cum informează oficialii europeni.

Beneficiarii vor intra în posesia acestui sprijin sub forma unor subvenții directe, a transmis Comisia Europeană, care mai precizează faptul că datorită acestei scheme de ajutor de stat, acești români vor putea să își soluționeze problemele legate de criza de lichiditate.

Care sunt condițiile

Fermierii români trebuie să știe faptul că perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Amintim că decizia Comisiei Europene a fost luată marți. De asemenea, un alt aspect important vizează efectuarea plăților. Beneficiarii vor primi ajutoarele până la data de 30 iunie 2022. De precizat că valoarea totală a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 290.000 euro.

Însuși ministrul Agriculturii a vorbit despre această schemă de ajutor de stat pentru fermieri, pe care o vede ca pe un veritabil colac de salvare pentru acest sector economic deosebit de important.

„Sprijinim crescătorii de animale prin acordarea unui ajutor de stat pentru a compensa şi a contracara o parte din pierderile pe care fermierii le-au înregistrat în ultimii doi ani, cauzate de restricţiile sanitare şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

Prin acordarea acestui sprijin în valoare totală de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii de normalitate”, declara Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.