Se dă jumătate de miliard de lei școlilor din România: ce se întâmplă cu banii, de unde vin

de: Alexandru Puiu
11 08. 2022

Nu mai puțin de 563 de milioane de lei vor merge către unitățile de învățământ din România pe perioada anului școlar 2022 – 2023. Suma a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pentru anul școlar care va începe în această toamnă, Guvernul României a aprobat bugetul pentru implementarea programului pentru școli din țara noastră. În cea mai mare parte, banii vor fi folosiți pentru achiziția de lapte, fructe și legume în școli.

Banii de la Guvern pentru școlile din România, confirmați

„Astăzi, Guvernul a aprobat bugetul pentru implementarea programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2022-2023 la aproximativ 563.000.000 de lei, acest buget cuprinzând şi ajutorul alocat conform deciziei comisiei din cadrul FEGA pentru repartizarea definitivă a ajutorului din partea Uniunii către statele membre pentru fructe şi legume în şcoli şi pentru lapte în şcoli pentru perioada 1 august 2022 – 31 iulie 2023. Este vorba de decizia Comisiei de a cuprinde şi ajutorul din partea Uniunii pentru preşcolarii şi elevii din Ucraina, ajutor acordat pentru fructe, legume, lapte de consum şi produse lactate, dar şi măsuri educative aferente”, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În același context, oficialul a ținut să menționeze modul în care vor fi distribuiți banii.„Bugetul va fi utilizat după cum urmează: aproximativ 90 de milioane de lei pentru acordare gratuită de fructe şi legume şi aproape 38 de milioane de lei pentru măsuri educative, alte 189 de milioane de lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate, fără adaos de lapte praf, şi alte 38 de milioane de lei pentru derularea de măsuri educative, la care se adaugă 207 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie”, a afirmat Cărbunaru.

În total, de acest program vor beneficia nu mai puțin de 1,9 milioane de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial. Numărul total de beneficiari include și cei 2648 de preșcolari și elevi ucrainieni strămutați în România și care sunt deja integrați în sistemul de învățământ.