Scumpirile de-abia acum își intră în drepturi: unde vor exploda prețurile, ce nu ne vom mai putea permite în următoarele trei luni
Dacă sperai că prețurile mari vor dispărea în perioada următoare, trebuie să știi că te înșeli. În unele industrii și domenii de activitate, avalanșa prețurilor mari de-abia acum urmează să-și facă apariția.
Institutul Naţional de Statistică (INS) tocmai a publicat un raport privind evoluția prețurilor, ce nu vine cu vești deloc bune pentru unii dintre noi.
În documentul indicat, experții INS precizează că va apărea o creştere puternică a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi în construcţii, în următoarele trei luni.
Ca referință, trebuie să știți că aceste estimări sunt formulate de managerii români și centralizate de INS.
La ce vor exploda prețurile, de fapt. Deja sunt exagerat de mari!
„Potrivit estimărilor din luna iulie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %)”, precizează INS.
De asemenea, în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).
Nu în ultimul rând, INS ne mai spune că managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).
Totodată, INS vine cu date și despre evoluția din sectorul serviciilor. Astfel, conform estimărilor din luna iulie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).
Atenție, trebuie reținut că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.