Sărăcia a dat năvală peste români: din păcate, copiii suferă cel mai mult, neajunsurile le amenință viitorul
2022 este, fără îndoială, cel mai dificil an de la momentul crizei economice din 2008, iar consecințele dezastrelor economice sunt, din nefericire, „decontate” de cei mici.
Inflația din ultimele luni și multiplele crize care ne macină economia, dar și finanțele personale, ies acum la suprafață sub o formă cât se poate de dureroasă.
În prag de nou an școlar, se vede mai clar și limpede, ca în niciun alt moment de până acum, că românii o duc foarte greu cu banii.
Situația financiară a familiilor din țara noastră este pusă la grea încercare. Facturile explozive, mâncarea al cărei preț s-a piperat considerabil, dar și toate celelalte costuri de trai crescute au erodat semnificativ puterea oamenilor de cumpărare, care au început să taie inclusiv de pe listele copiilor cu rechizite și haine pentru școlă.
A avea haine, ghiozdan și pantofi noi în prima zi de școală nu mai e o normalitate, în actualele condiții economice, ci seamănă din ce în ce mai mult cu un lux.
Viața e tot mai grea, copiii suferă cel mai mult
Conform datelor unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, doar 1 din 3 părinți își va trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi anul acesta.
Cei mai multi respondenti alocă între 300 și 500 lei pentru rechizite. Pe locul secund, îmbracămintea și încălțămintea ocupă un procent de 34,82% din bugetul alocat, urmat de manuale și caiete speciale (21,79%). Tot din analiza de față reiese că românii au cheltuit în medie 540 lei pentru fiecare copil cu pregătirile pentru începerea școlii, iar salariul din luna curentă este principala sursa de finanțare pentru 47,1% dintre români.
Analiza ne mai arată că 1 din 2 copii nu va avea parte de un ghiozdan nou odată cu începutul anului școlar. La polul opus, doar 3,6% dintre copii își cumpără mai multe ghiozdane noi în timpul anului, fiind considerat un accesoriu de modă.