Săptămână de coșmar pentru românii datori la bănci: în acest moment li se decide soarta, deși nimeni nu vorbește despre asta

de: Mădălina Bahrim
07 11. 2022

Săptămâna aceasta este decisivă pentru românii datori la bănci, respectiv pentru aceia dintre ei care au de rambursat credite în lei cu dobândă variabilă.

Subiectul este unul destul de sensibil și oarecum plasat în plan secund în atenția noastră, mai mult vorbindu-se despre facturi, criza energetică și previziunile pentru la iarnă. Doar că, în timp ce noi ne gândim cât vom plăti pe gazul consumat la iarnă sau pe energia electrică, BNR s-ar pregăti să scumpească și mai mult banii.

Marți se decide soarta celor cu datorii la bănci. Analiștii anticipează că banca noastră centrală va continua să aplice o majorare a dobânzii de referință pe politica monetară, în încercarea bancherilor de a combate inflația. Știm că scumpirea dobânzii e principala unealtă în lupta contra prețurilor mari, iar scumpiri de dobânzi vedem în aceste zile la cele mai mari bănci centrale din lume, inflația fiind o problemă generalizată la nivel internațional, nu doar în țara noastră.

Dobânda cheie a fost scumpită ultima dată la începutul lunii octombrie, când BNR a urcat-o până la 6,25% pe an. Acum se anticipează o nouă scumpire, dar, mai mult decât atât, e posibil ca BNR să ridice și prognoza de inflație. Adică să vină cu vești proaste referitor la previziunile legate de prețuri. E posibil ca scumpirile să fie mai agresive decât se așteptau anterior economiștii din cadrul Băncii Naționale.

O nouă scumpire a dobânzii de referință va duce, invariabil, la un ROBOR și un IRCC mai mare. Primul, aplicabil pentru creditele vechi contractate înainte de 2019, iar celălalt pentru împrumuturile populației și firmelor ce au fost luate după această dată.

Nici nu au habar ce o să-i „lovească”, în curând

De exemplu, Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, anticipează o creștere a dobânzii de referință pe politica monetară cu 0,5 puncte procentuale.

”Tindem să credem că acesta va fi punctul de vârf al ciclului curent de creștere a dobânzilor, cel puțin pentru o vreme, deși este de așteptat ca BNR să lase ușa deschisă pentru noi majorări în cazul în care datele macro o necesită”, crede expertul BCR.

La rândul său, Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank România, e de părere că marți ne așteaptă noi scumpiri ale dobânzilor.

“Având în vedere profilul inflației și decelerarea foarte probabil a economiei sau chiar contracția acesteia începând cu ultimul trimestru din 2022/primul trimestru din 2023, credem că finalul ciclului de întărire a politicii monetare este aproape. Că va fi în noiembrie la 6,75% (estimarea noastră) sau în ianuarie la 7% este probabil mai puțin relevant pentru ratele locale care, așa cum s-a întâmplat un ultima vreme, tind să se coroboreze mai mult cu condițiile de lichiditate decât cu rata cheie”, a precizat specialistul.