Salariile românilor au crescut: topul domeniilor unde angajații sunt plătiți regește

de: Mădălina Bahrim
11 04. 2022

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă faptul că salariul mediu net în România este în ușoară creștere, de la o lună la alta. Avem, conform informațiilor INS, câteva domenii de activitate unde media salarială este impresionant de mare, dar despre toate acestea oferim mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Experții INS ne spun faptul că salariul mediu net din februarie a fost de 3.721 lei, în ușoară creștere față de luna precedentă cu 23 lei (+0,6%).

Unde se câștigă cele mai generoase salarii în România

Potrivit INS, cele mai mari salarii le-au luat cei din IT&C. Aici, angajații se bucură de o medie ce ajunge la nu mai puțin de 9.093 lei. La polul opus, cel mai redus nivel salarial îl regăsim în industria ospitalității. Media salarială în HoReCa este de doar 2.016 lei.

Salariile au crescut în mai multe domenii, iar unele dintre cele mai semnificative evoluții le regăsim, de exemplu, în fabricarea produselor din tutun. Aici vorbim despre o creștere cu 30,6%, respectiv cu 10,6% ȋn fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.

Din păcate, la nivel național, nu toate domeniile de activitate au înregistrat creșteri salariale. Sunt și cazuri unde avem parte de scăderi. De exemplu, se consemnează o scădere cu 9,1% ȋn extracția minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% ȋn telecomunicații; între 5,0% și 7,0% ȋn depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, transporturi aeriene, extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 1,5% și 3,5% ȋn fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, colectarea și epurarea apelor uzate, alte activități industriale n.c.a., colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activități și servicii de decontaminare), hoteluri și restaurante.

Referindu-se la situația salarială a bugetarilor noștri, INS ne arată că avem ușoare evoluții pozitive. De exemplu, sunt creșteri în învățământ (+0,6%), respectiv ȋn administrația publică (+0,5%).