Salarii mari și zile libere în plus, din 2023: cum face statul concurență neloială angajatorilor privați

de: Alexandru Puiu
29 12. 2022

În cazul în care nu erai suficient de supărat pe bugetarii cu salarii fabuloase, merită să ai în vedere că aceștia se bucură în 2023 și de zile libere în plus, după cum tocmai a stabilit Guvernul. Este vorba de 3 zile care nu sunt sărbători legale, ci doar un ”cadou” pentru că oamenii cu pricina lucrează la stat.

În 2023, românii care lucrează la stat vor avea trei zile libere în plus față de cele nu mai puțin de 15 zile de sărbători legale. În contextul în care doar 12 dintre cele 15 zile pică în timpul săptămânii, este ca și cum autoritățile s-au dat peste cap pentru ca bugetarii să rămână totuși cu 15 zile libere, pe lângă concediul legal de peste 20 de zile. Argumentul principal pentru această manifestare de generozitate din partea Guvernului ține de realizarea unor ”punți” sau weekenduri prelungite în cazul Zilei Unirii Principatelor, Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului.

Noi zile libere pentru acești români sau minivacanțe

Mai precis, în proiectul de HG se menționează că pentru personalul instituțiilor și autorităților publice se vor stabili și zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere, chiar dacă nu reprezintă vreo sărbătoare majoră sau o zi cu o semnificație deosebită în istoria românilor. Pur și simplu, sunt niște zile în plus plătite care sunt oferite ca un cadou generos.

În final, vorbim de niște minivacanțe, nu mai puțin de trei, perioade în care nu vei putea interacționa cu autoritățile statului, nu-ți vei putea rezolva probleme legale, obține acte, efectua programări, etc. Minivacanțele sunt 21 – 24 ianuarie, 1-4 iunie și 12-15 august 2023, în plus pe lângă cele obișnuite generate de sărbătorile legale care au efect și în mediul privat, nu doar la bugetari.

În teorie, cele trei zile libere ar trebui recuperate în zilele de 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023. Zic în teorie pentru că, la un moment dat, este vorba de niște chestiuni care ajung să fie la mica înțelegere.

Conform avocatnet.ro, vor exista câteva situații în care zilele libere în plus nu se vor putea acorda la bugetari. De exemplu, nu se vor aplica pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificul activității. În plus, punțile nu se vor acorda magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese.