S-a terminat cu lenea plătită în România: nu mai primești ajutor social dacă nu-ți cauți de lucru, nu-ți continui educația

de: Alexandru Puiu
28 09. 2022

Foarte multe familii, mai ales în mediul rural, trăiesc exclusiv din ajutor social, din alocația copiilor. Mulți dintre ei nu au școală și au renunțat de mult timp să-și mai caute de lucru, pentru că banii vin oricum, chiar dacă sunt puțini.

De la 1 ianuarie 2024, acordarea beneficiilor sociale, a ajutorului financiar de la stat, va fi condiționată de obținerea unei calificări căutate pe piața muncii, de reconversie profesională pentru creșterea șanselor de angajare și, eventual, de continuarea educației, cel puțin a absolvirii învățământului primar. Practic, nu mai poți să stai acasă și să vină banii, una dintre marile frustrări ale românilor care muncesc.

Cum vei primi ajutor social, din 2024, în România

De la 1 ianuarie 2024, începe implementarea unui nou set de practici referitoare la asistența socială. Aceasta este reglementată prin Legea nr. 196 din 2016, modificată și completată prin OUG nr. 114/2022, dar și prin HG 1154 din 2022. Particularitățile acestui efort legislativ au intrat în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial din 26 septembrie.

Este important de reținut că, deși în teorie sunt lăudabile practicile enunțate mai sus, rămâne să vedem dacă vor da rezultate și în practică. Momentan, este imprevizibil dacă beneficiari actuali ai ajutorului social vor începe să-și caute de lucru sau să urmeze vreun curs pentru a-și găsi mai ușor un job.

Tot din 1 ianuarie 2024, va fi introdus în România venitul minim de incluziune, un nou ajutor financiar pentru familiile și persoanele singure aflate într-o situație financiară foarte dificilă. Dacă îți este străin, acest tip de venit poate fi constituit din:

  • ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii.
  • doar din ajutor de incluziune (cunoscut în prezent ca ajutor social).
  • doar din ajutor pentru familia cu copii (beneficiu social denumit în prezent alocaţie pentru susţinerea familiei), spune articolul 4 din HG 1.154/2022.

Valorile din spatele acelor forme de ajutor social vor fi calculate în funcție de un indicator intitulat coeficient de echivalență, definit prin Legea 196/2016.