Rusia vrea să facă o reducere de până la 30% la petrol. Cine sunt beneficiarii ofertei
Rusia a abordat mai multe țări asiatice pentru a discuta despre posibile contracte petroliere pe termen lung cu reduceri mari, în timp ce oficialii americani continuă să promoveze un plan care ar limita prețul petrolului țării, potrivit unui oficial occidental, conform Bloomberg.
Rusia, preț scăzut la petrol pentru țări din Asia
Planurile privind oferirea unor cumpărători asiatici de reduceri cu până la 30% ar putea fi un semn că Rusia încearcă să împiedice discuțiile Grupului celor șapte națiuni cu privire la crearea unei excepții pentru sancțiunile în curs de aplicare ale Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, a declarat oficialul, care a cerut anonimatul pentru a discuta despre subiectul sensibil.
Acest plan ar permite părților terțe să cumpere mai ușor țiței rusesc la un preț scăzut stabilit de națiunile occidentale.
De asemenea, este posibil ca Rusia să încerce să blocheze cumpărători pentru petrolul pe care îl vinde în prezent Europei.
Ministrul indonezian al turismului, Sandiaga Uno, a declarat în remarcile pe care le-a postat pe Instagram în weekend că Rusia s-a oferit să-i vândă petrol „la un preț cu 30% mai mic decât prețul pieței internaționale”.
El a adăugat că președintele Joko Widodo a luat în considerare oferta, „dar a existat un dezacord”. Există temeri că vor fi loviți de embargourile americane”.
Cea de-a șasea rundă de sancțiuni impuse de UE în urma invaziei din Ucraina include o interdicție asupra petrolului rusesc, precum și utilizarea de către țările terțe a companiilor din blocul comunitar pentru servicii financiare și de asigurări.
Această interdicție intră în vigoare la 5 decembrie, dar oficialii americani sunt îngrijorați că actualul cadru ar putea duce la creșterea substanțială a prețurilor petrolului și ar oferi profituri neașteptate Rusiei.
Ce plan au țările din G7
Unele țări europene au susținut ideea de a face o excepție de la interdicția pentru petrolul vândut în cadrul unui plafon de preț stabilit la nivel internațional, dar alții au spus că un astfel de sistem ar funcționa doar dacă cumpărătorii asiatici importanți de petrol rusesc, în special India, sunt de acord să participe.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că națiunile din G-7 discută serios propunerea, dar că este o chestiune complexă și că ar fi nevoie de sprijinul altor țări pentru ca aceasta să funcționeze.
„Lucrăm foarte mult pentru a pune în aplicare acest proiect comun”, a declarat Scholz reporterilor la începutul acestei luni. „Cu toate acestea, nu va funcționa dacă doar țările G-7 sunt de acord cu el. Este nevoie și de alții ca parteneri”.
Nu este clar care este poziția majorității țărilor asiatice față de acest plan, dar puține țări și-au exprimat public sprijinul. India este reticentă în a se alătura schemei de plafonare a prețurilor, deoarece industria sa se teme că ar putea pierde în fața altor cumpărători șansa de a cumpăra țiței rusesc la preț redus.