Rusia sancționează România. 10 diplomați, expulzați de la ambasada din Moscova

de: Cătălina Burghelea
13 05. 2022

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, 13 mai, că Rusia a declarat „personae non gratae” 10 diplomați de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către țara noastră la începutul lunii aprilie. Potrivit MAE, decizia autorităţilor române din 5 aprilie s-a bazat pe activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

10 diplomați români, declarați „personae non gratae” de Rusia

Ministerul rus de Externe a expulzat, vineri, 10 diplomaţi români, ca răspuns la acțiunile diplomatice ale țării noastre din aprilie. Moscova a adăugat că a respins încercările României de a da vina pe Rusia pentru presupusele crime de război din Ucraina. Într-o declarație separată, același minister rus a spus că un membru al ambasadei bulgare a fost, de asemenea, dat afară din țară.

Moscova se răzbună pe țara noastră

Mișcările fac parte dintr-o serie de sancțiuni din partea Rusiei, după ce peste 300 dintre diplomații săi au fost declarați „personae non gratae” de capitalele europene, în urma campaniei sale militare din Ucraina.

Ministerul român al Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a invaziei ilegale, nejustificate şi neprovocate a Kremlinului împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către armata rusă.

MAE a expulzat 10 ruși

În data de 5 aprilie, autoritățile române au expulzat 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Decizia a fost comunicată părții ruse, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Rusiei la București, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. La acea vreme, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat ferm masacrul din Bucha și din alte orașe ucrainene, „pentru care Rusia este responsabilă”.

La sfârșitul lunii februarie, Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina, numind invazia o „operațiune specială” pentru a distruge capacitățile militare ale Kievului și a elimina „fascismul”.

Kievul neagă acuzațiile Kremlinului

Ucraina neagă că reprezintă o amenințare pentru Kremlin și spune că acuzațiile rușilor sunt un pretext fără temei pentru o agresiune neprovocată. Forțele sale rezistă pe câmpul de luptă, iar țările occidentale au impus sancțiuni ample, în efortul de a forța armata rusă să se retragă.

Începând cu 5 aprilie, diplomații ruși au fost expulzați în masă din Lituania, Franța, Germania, Danemarca, Slovacia, Suedia, Italia, Spania, Letonia și Estonia. Europa critică acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina și încearcă să renunțe la petrolul rusesc.