Rusia a propus Kârgâzstanului să construiască un laborator biologic pe teritoriul său

de: Cătălina Burghelea
19 04. 2022

La cea de-a 23-a reuniune a Comisiei Interguvernamentale kârgâz-ruse pentru Cooperare Comercială, Economică, Științifică, Tehnică și Umanitară, Ministerele Sănătății din Kârgâzstan și Rusia au convenit să dezvolte cooperarea în domeniul asistenței medicale. Întâlnirea a avut loc la 14 aprilie, în Moscova, în cadrul căreia părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la înființarea unui laborator biologic BSL3 pe teritoriul Kârgâzstanului. Republica Kârgâză a fost împotriva implementării acestui proiect.

Rusia vrea laborator biologic în Kârgâzstan

Rusia a propus Kârgâzstanului să construiască un laborator biologic BSL3 (al treilea nivel de biosecuritate) pe teritoriul său, dar a refuzat.

„În cadrul celei de-a 23-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale kârgâz-ruse pentru cooperare comercială, economică, științifică, tehnică și umanitară, care a avut loc la 14 aprilie la Moscova, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la crearea unui laborator biologic BSL3 în Kârgâzstan”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății al țării din Asia Centrală.

Țara s-a opus acestui proiect controversat

Potrivit oficialului, „este de remarcat faptul că partea kârgâză a vorbit împotriva implementării acestui proiect”. Totuși, Ministerele Sănătății din cele două țări „au convenit să continue dezvoltarea cooperării în domeniul asistenței medicale, inclusiv prin extinderea legăturilor directe între organizațiile medicale, științifice și educaționale”.

„Părțile au decis, de asemenea, să continue să consolideze cooperarea pe probleme de cercetare comună, prevenire și răspuns la bolile infecțioase în cadrul inițiativelor rusești de promovare a dezvoltării internaționale”, a subliniat acesta.

Ucraina este acuzată de Moscova că face experimente periculoase

Federația Rusă nu are nicio graniță comună cu Kârgâzstanul, o țară din Asia Centrală fără ieșire la mare, la care a a făcut referire atunci când a acuzat-o pe Ucraina că ar fi dezvoltat mai multe laboratoare biologice în parteneriat cu SUA, pentru desfășurarea unor experimente periculoase.

Citește și Rusia face acuzații scandaloase: „Ucrainenii se pregătesc să bombardeze bisericile de Paște”

La începutul lunii martie, generalul Igor Kirillov, comandantul Forțelor ruse de Apărare împotriva Radiațiilor, Armelor Chimice și Biologice, a spus că Ucraina a făcut experimente cu patogeni extrem de periculoși, precum ciuma sau antraxul, în laboratoare biologice. Ulterior, general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a mărturisit că Rusia a invadat Ucraina pentru a neutraliza laboratoarele ce dezvoltă arme biologice pentru atacuri asupra teritoriului rus.

SUA și Germania ar fi implicate în dezvoltarea laboratoarelor biologice ucrainene

Remarci similare au fost făcute și de ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, deși așa-zisele dovezi pe care Kremlinul le deține privind existența unor laboratoare biologice ucrainene nu au fost prezentate.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a spus, sâmbătă că, pe lângă Statele Unite, și Germania ar fi fost implicată în dezvoltarea laboratoarelor biologice ucrainene, citând „informații confirmate” pe care doar oficialii ruși le-au văzut.