Românii strigă-n gura mare, dar degeaba: suntem mai săraci ca anul trecut, nu ne mai ajung banii pentru nimic. Situaţia e îngrijorătoare

de: Mădălina Bahrim
23 10. 2022

Cine s-ar fi gândit că, după doi ani dificili de pandemie, va veni acest 2022 plin de crize și de momente dificile, inclusiv cu tensiuni geopolitice și un război dur chiar la granița României.

Fără îndoială, ce trăim în ultimele luni a luat prin surprindere pe toată lumea, iar oamenilor începe să le ajungă cuțitul la os.

După atât de multe valuri agresive de scumpiri, după ce prețurile la mâncare au crescut exponențial, iar cele la facturi au explodat de-a dreptul, oamenii recunosc faptul că sunt aproape de fundul sacului.

Viața a devenit extrem de costisitoare și puțini își mai permit nivelul de trai de dinainte.

În 2021 ne era mai bine – spun oamenii, cărora le-a ajuns cuțitul la os

Potrivit Barometrului financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, 59,5% dintre români declară că situația financiară li s-a înrăutățit față de anul trecut.

„Ponderea celor afectați financiar a crescut cu 10 puncte procentuale față de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre. Și perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se așteaptă ca situația financiară să li se înrăutățească în viitor, față de 40,2% – media în prima jumătate a anului.

Prețurile la utilități (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menționate care au dus la deteriorarea situației financiare – fiind menționate de 36,7% dintre respondenți, urmate de creșterea prețurilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenți și creșterea prețurilor la carburanți – 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectați de creșterea dobânzilor, în condițiile în care 40,5% dintre respondenți au declarat că au cel puțin un credit, iar riscul devalorizării economiilor este menționat doar de 6,23% dintre respondenți”, relevă datele studiului.

Oamenii au fost chestionați și cu privire la cum percep ei viitorul, iar din rezultatele analizei rezultă că foarte mulți români se tem cel mai tare de evoluțiile prețurilor de pe piața energetica.