Românii cu centrale de apartament, primii afectați: cu cât vor crește facturile la gaz, inevitabil

de: Alexandru Puiu
22 02. 2022

Prețurile la gaze naturale au crescut atât de mult în ultimele luni, încât inițiativele propuse de autorități pentru a domoli impactul asupra populației se vor reflecta tot în scumpiri fabuloase. Momentan, dublarea prețului la gaz este aproape inevitabilă.

Conform zvonurilor din piață, autoritățile cochetează solid cu scăderea TVA-ului la energie de la 19% la 5%. Chiar și așa, această măsură care sună bine va avea, de fapt, un efect superficial asupra facturilor românilor. În realitate, cu tot cu TVA-ul micșorat, prețul la gaz va fi cu 94% mai mare comparativ cu 2020. Până și plafonarea marjei de profit a furnizorilor se va transpune într-o scumpire reală pentru români de aproximativ 83%. Acestea sunt concluziile unui raport publicat de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Gazele naturale, un lux din ce în ce mai costisitor

AEI a analizat impactul real sau beneficiul desprins din principalele măsuri posibile ce pot fi adoptate de către autorități. Acestea ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, având în vedere că pe 31 martie se încheie perioada actuală de plafonare și compensare.

„Reducerea TVA de la 19% la 5%, este o măsură care ar determina o creştere a preţului mediu al gazelor cu circa 94% faţă de preţul mediu al anului 2020, pentru toţi consumatorii casnici, cu un impact bugetar de circa 3 miliarde lei în următoarele 9 luni ale anului 2022. Este o măsură puţin eficientă, care nu ar schimba starea actuală de fapt”, spun autorii studiului.

A doua variantă vehiculată în spațiul public vizează plafonarea marjei de profit a furnizorilor la 5%. Din păcate, potrivit experților, nici acest gest radical nu va avea un beneficiu semnificativ asupra populației, care ar urma să plătească cu 83% mai multe pe gaz comparativ cu prețul mediu din 2020. Practic, aceasta este, de asemenea, o măsură ineficientă care nu ar schimba starea actuală de fapt.

Cumulând scăderea TVA la 5% cu plafonarea marjei comerciale la 5%, preţul gazelor naturale la consumatorul casnic ar creşte faţă de anul 2020 cu 62%, la un nivel de 217 lei/MWh.

În teorie, mai există și scenariul reglementării pieței de gaze naturale, a furnizorilor. În practică, aceasta nu este însă o variantă fiabilă din cauza faptului că au fost deja încheiate contractele pentru livrările viitoare de gaz.

„În primul rând, apreciem că este imposibil să faci o reglementare a preţului, deoarece majoritatea producătorilor de gaz şi energie, dar şi unii dintre furnizori au contracte de vânzare-cumpărare deja încheiate la preţurile pieţei pe întreg anul sau chiar pentru anii viitori. Astfel, nu există cantitatea necesară disponibilă în piaţă pentru a o reglementa. Suspendarea contractelor încheiate în piaţă nu se poate realiza decât în condiţii de forţă majoră sau insolvenţă, astfel nu ai cum să-ţi propui acest lucru de la 1 aprilie 2022.

În acelaşi timp de ce să îţi propui să reglementezi o piaţă atunci când nu mai este nicio urgenţă iminentă? Începând cu luna aprilie cantităţile consumate de majoritatea consumatorilor vor scădea substanţial, astfel încât energia nu mai constituie o apăsare reală pe bugetul lor lunar, iar consumatorii casnici şi non casnici care au cu adevărat probleme pot să fie ajutaţi prin Planul de Măsuri de Urgenţă Energetică lansat în august 2021 de Asociaţia Energia Inteligentă”, precizează sursa citată.