România se scufundă în datorii: economia arată ca și cum suntem în război
Pe fondul presiunilor tot mai mari pe bugetul public, țara e nevoită să se împrumute din ce în ce mai mult. Datoria publică a depășit deja pragul psihologic de 50% din PIB, iar acest lucru dă fiori reci analiștilor economici. Aceștia compară evoluția noastră economică cu aceea a unei țări aflate ea însăși în război.
Conform datelor Ministerului de Finanțe, datoria pe termen mediu şi lung se cifra la 579,158 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt la 17,741 miliarde de lei.
Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 497,556 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 90,1 miliarde de lei, informează Agerpres. O sumă de 265,987 miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 284,398 miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro şi 45 miliarde de lei echivalent datorie în dolari americani.
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, privește cu îngrijorare spre gradul tot mai înalt de îndatorare al țării noastre.
Dăianu a precizat, în aceste condiții, faptul că economia noastră capătă alură de război. Oficialii de la București trebuie să prezinte un plan de redresare economică, conform legii responsabilității fiscal-bugetare.
De ce ar trebui să ne pună pe gânduri datoria atât de mare
„Depășirea pragului de 50% a datoriei publice raportată la PIB era inevitabilă. Nu se putea altfel, în condițiile în care noi avem deficite foarte mari. Am avut nenorocirea pandemiei, acum avem criza energetică și un război care afectează întreaga lume. În asemenea circumstanțe este extrem de greu să ceri unui guvern să reducă deficitul bugetar în 2-3 ani într-un mod semnificativ (…)
Tipul de mobilizare de resurse, de restructurare în activitatea economică, de restructurare în bugete, care să raspundă la provocări imense, nemaiîntâlnite de după Al Doilea Război Mondial. Nu faptul că datoria publică a depășit 50% este problema. Ce trebuie să ne intereseze pe toți este să reușim să stabilizăm datoria publica cât mai repede, nu la calendele grecești”, mai spune președintele Consiliului Fiscal, reamintind și că înainte de izbucnirea pandemiei, la ultima examinare a sustenabilității datoriilor publice în Uniunea Europeană, experții de la Eurostat avertizau că datoria publică ar putea ajunge la 90% din PIB, dacă nu se iau anumite măsuri.
Noi trebuie să avem o abordare în literă, dar mai ales în spiritul legii. Spre exemplu, în UE se discută acum de o regândire a regulilor fiscale, pentru că nu asigură transparența, actualizarea sau adaptarea politicilor bugetare sau economice la noile circumstanțe. Deci o abordare foarte strictă prin prisma a ceea ce spune o lege, care a fost elaborată cu destui ani în urmă, și este și una limitată”, a explicat oficialul, citat de profit.ro.