Reguli de aur pentru a reduce consumul de benzină și motorină în timp ce conduci: cele mai importante detalii la care trebuie să fie atenți șoferii

de: Andrei Tilimpea
23 09. 2022

Pentru a reduce costurile cu automobilul, merită să ai în vedere o serie de trucuri. Acestea îți fac viața mai ușoară și facilitează un nivel sporit de economie.

Prețul combustibilului a crescut considerabil față de anul trecut, tocmai în momentul în care mobilitatea își revine după o vară fără restricții.

Suntem într-un punct în care ne întrebăm cu toții cum se poate economisi combustibil dacă prețurile continuă să crească.

Cu toate acestea, este întotdeauna bine să economisești și să ții cont de toate sfaturile posibile pentru a cheltui mai puțin pe combustibil, deoarece cheltuielile ar putea fi reduse cu până la 10%.

Mai jos, o să îți prezint diferite tehnici de conducere care te pot ajuta să eviți risipa de combustibil.

Presiunea pneurilor

Poate părea o prostie, dar verificarea presiunii în anvelope înainte de a pleca într-o călătorie poate fi foarte utilă, atât pentru siguranța ta, cât și pentru a cheltui mai puțin pe combustibil.

Primul lucru de reținut este că anvelopele ar trebui să aibă presiunea exactă indicată de producător, deși în climatele mai reci sau când vehiculul este încărcat puternic, ar trebui să aibă puțin mai multă presiune.

Dacă anvelopele au cu 0,5 bari sub cele recomandate de producător, consumul crește până la cheltuirea echivalentului unui rezervor plin pe an, deoarece rezistența anvelopei crește, dar având roțile mai umflate decât în ​​mod normal provoacă și rezistența anvelopei să scadă iar consumul să crească din nou.

Filtru de aer in stare buna

Este evident că folosirea aerului condiționat al mașinii generează un anumit consum de combustibil, așa că este necesar să cunoaștem cel mai eficient mod de utilizare.

Primul lucru de luat în considerare este starea filtrului de aer. Dacă filtrul este în stare proastă, are loc o reducere a puterii motorului și crește consumul de combustibil.

Păstrează o viteză egală

Pentru a obține o economie maximă de combustibil, este necesar să eviți conducerea haotică. Ceea ce presupune conducerea cu viteză constantă, fără accelerații mari, frânări sau schimbări inutile de viteză.

Urmând toate aceste îndrumări vei putea menține o viteză uniformă, reducând în mare măsură consumul de combustibil.

Oprește motorul când staționezi mai mult timp

Funcționarea la ralanti are multe dezavantaje, mașina se încălzește, motorul pe termen lung se deteriorează și se consumă o cantitate mare de combustibil.

Oprirea motorului la anumite ore poate fi o economie minimă pe zi, dar pe an este ceva care se observă. Ca să îți faci o idee, o mașină la ralanti cheltuiește 0,5 litri pe oră.

Utilizează indicatorul de combustibil și controlul vitezei de croazieră

Menținerea vitezei prin activarea cruise control este o modalitate de a menține o viteză uniformă la călătoriile mai lungi, așa cum am menționat anterior, pentru a reduce consumul.

Dacă cruise control este activat în treapta superioară, motorul, pentru a menține o turație constantă, va accelera cât mai mult posibil, făcând mașina să consume mai mult. În acele momente este mai bine sa accelerezi cât de cât, să recuperezi viteza la următoarea coborâre și în acest fel să conduci cât mai eficient.

Trepte mai mari pentru a evita turația motorului

Continuăm să vorbim despre conducerea eficientă ca fiind cea mai bună modalitate de a reduce consumul de combustibil.

Un alt sfat este să circuli cu viteze mari și turații mici, chiar și în oraș. Chiar dacă trebuie să calci mai mult pe accelerație.

Ceea ce este clar este că trebuie să eviți turarea excesivă a motorului.

Ce consumă mai mult, aerul condiționat sau ferestrele deschise? Care e mai bun?

După ce ai constatat starea filtrului, trebuie să ai în vedere că în conformitate cu mai multe teste efectuate cu diferite mărci de mașini, se consumă cu geamurile coborâte cu până la 90 km/h mai puțin consum. De la 100 km/h este recomandabil să folosești aerul condiționat, deoarece mașina este proiectată să fie mai aerodinamică atunci când geamurile sunt ridicate, cu ele în jos face ca rezistența mașinii la aer să crească și să consume mai mult combustibil.

Nu este necesar să mergi cu temperatura maximă, trebuie pur și simplu să menții temperatura mașinii constant stabilă între 22 și 23 de grade.

Unde economisești mai mult combustibil? În oraș sau pe autostradă?

Una dintre marile caracteristici comune ale șoferilor este analizarea consumului mașinii lor și testarea acestuia pentru a afla cum se comportă în oraș și pe șosea.

În ceea ce privește consumul de combustibil în oraș și pe autostradă, acesta o să varieze în funcție de șofer, vehicul și utilizarea acestuia, deși ca regulă generală conducerea în oraș este mult mai neregulată decât pe autostradă și consumă mai mult.

Pe lângă sfaturile generale pe care ți le-am dat, trebuie să ții cont de unele specifice pentru diferitele utilizări ale mașinii.

Cum să economisești combustibil în oraș

În oraș se găsesc de obicei un număr mare de vehicule și dacă stai foarte aproape de ele, conducerea va fi foarte neregulată. Păstrând distanța vor fi evitate tragerile inutile.

De asemenea, este important să ai atenția îndreptată către drum, deoarece așa pot fi anticipate diferite situații și anumite acțiuni precum accelerarea sau frânarea bruscă vor evita și vor economisi combustibil. Prin urmare, se recomandă frânarea și accelerarea lină și progresivă.

Ai putea spune că cel mai eficient mod de a conduce în oraș este să anticipezi și să tratezi mașina cu blândețe.

Îndepărtează excesul de greutate

Când conduci pe autostradă și, de asemenea, pentru o călătorie lungă, este esențial să o planifici deoarece este foarte ușor să te încurci și să prelungești călătoria cu încă 10 minute, ceea ce înseamnă să cheltui mai mult combustibil.

Mașina ta folosește mai mult combustibil dacă este grea. O modalitate de a-i reduce greutatea este să scoți din mașină orice lucru pe care nu îl folosești.

Trebuie să verifici portbagajul și să iei elementele esențiale, deoarece cu cât greutatea este mai mică, cu atât o să economisești mai mult. Scoaterea portbagajului de pe acoperiș atunci când nu îl utilizezi va reduce greutatea mașinii tale și implicit va reduce consumul de motorină sau benzină.

Întotdeauna încearcă să nu călătorești cu obiecte în mașină de care nu aveți nevoie.

Pe scurt, și cu excepția cazului în care preferi să închiriezi o mașină cu șofer, nu strică niciodată să ții cont de toate aceste sfaturi pentru a obține o conducere mai eficientă și mai sigură pentru tine și cei dragi.