Record de atacuri cibernetice: care este costul uriaș al unei singure fraude

de: Ozana Mazilu
10 01. 2022

Pe fondul digitalizării din ultima perioadă, în contextul pandemiei, atacurile cibernetice s-au înmulțit. Anul trecut a înregistrat un record de atacuri cibernetice.

Frauda de indentitate, urmată de inducerea de pierderi financiare sunt favorizate de „obiceiuri greșite” ale utilizatorilor de internet. Anul 2021 s-a conturat ca unul dintre cei mai prolifici de până acum pentru infractorii cibernetici.

Doar în prima jumătate a anului trecut au fost expuse aproape 19 miliarde de înregistrări de date, conform specialiștilor companiei de securitate informatică Eset.

Compania de securitate informatică Eset are 30 de ani de excelență în domeniul securității informatice. Rapid, invizibil și eficient, ESET Internet Security protejează toate datele valoroase de pe PC-ul tău.

Costul unei fraude de identitate și al pierderilor financiare asociate a atins cifra-record de 56 de miliarde de dolari, în 2020.

Experții Eset au întocmit o listă a obiceiurilor greșite ale utilizatorilor de Internet, cu scopul ca acestea să fie remediate, ca în 2022 să ne ferim mai eficient de hackeri.

În acest context, o primă greșeală este utilizarea unui software învechit, ceea ce conferă infractorilor cibernetici un atu în a ataca dispozitivele vulnerabile. Datele valabile pentru anul 2020 arată că au fost descoperite peste 18.100 asemenea erori, echivalentul a mai mult de 50 de noi vulnerabilități software pe zi.

Atacuri cibernetice în 2022: de ce ar trebui să ne facem mai multe griji ca niciodată

Experții în securitate cibernetică trag un puternic semnal de alarmă privind evoluția atacurilor cibernetice în anul 2022. Din nefericire, specialiștii se așteaptă la ce e mai rău de la anul acesta.

Un raport recent al celor de la HP arată că atacatorii cibernetici s-au specializat în ultimii ani. Ei au descoperit că unul dintre cele mai profitabile atacuri, de unde câștigă în mod aproape cert sumele de bani dorite, este atacul de tip ransomware.

Atacurile de tip ransomware vor lua amploare anul acesta, după ce, în 2021, am asistat la lovituri spectaculoase date de hackeri, de pe urma cărora infractorii online și-au însușit, în mod fraudulos, sume exorbitante de bani.