Recensământul 2022, sursă serioasă de amenzi: ultima soluție pentru cei care nu au făcut autorecenzarea, nu au văzut recenzori

de: Iulia Kelt
11 07. 2022

Cu toate că recensământul național este o procedură obligatorie prin care trebuie să treacă fiecare român, se pare că nu toată lumea a înțeles acest lucru, astfel că, și acum, există un număr semnificativ de oameni care evită să participe, dintr-un motiv sau din altul.

În primul rând, trebuie menționat că, în mediul online, au circulat fel de fel de teorii ale conspirației din care rezulta că recensământul ar fi „metoda ideală” pentru furt de date, printre altele la fel de hilare, desigur. Nimic mai greșit: recensământul 2022 este o acțiune desfășurată la nivel național, menită să tragă o concluzie cu privire la diferite aspecte ce țin de cetățeni, dar și de traiul lor în România.

Dacă, într-o primă instanță, românii s-au putut autorecenza online, mai apoi a venit etapa recenzării față în față, cu ajutorul recenzorilor special angajați pentru asta. În mod evident, ultima etapă este necesară, de vreme ce nu toți locuitorii țării noastre au acces la internet, mulți dintre aceștia fiind incapabili de a folosi tehnologia actuală. Aici ne referim la persoanele vârstnice, dar și la cele defavorizate din punct de vedere material.

Recensământul față în față nu a avut prea mare succes

Cu toate că nu este primul recensământ organizat în România, se pare că cel din 2022, etapa față în față, nu are atât de mult succes cum s-ar fi putut crede inițial.

Ce-i drept, o parte din vină o poartă inclusiv recenzorii, de vreme ce nu anunță, în prealabil, ziua și ora clară când vor face vizita. Așadar, este lesne de înțeles că nu toți românii vor avea timp sau răbdare să-i aștepte non-stop.

Pe de altă parte, fiind perioada concediilor, mulți cetățeni sunt plecați la munte, mare, ori chiar prin țări străine, ratând vizita recenzorului.

Chiar și așa, toți românii trebuie să știe că pentru refuzul de a participa la recensământ atrage după sine amezi mari care pot ajunge chiar și până la 3.000 de lei. Conform a ceea ce știm până acum, aproximativ  4 milioane de de cetățeni încă nu au trecut prin acest „filtru”. Mai sunt doar câteva zile în care poți evita încasarea unei amenzi, în cazul în care ești unul dintre ei.