Răspunsul USR pentru PSD, după ce i-a cerut să o suspende pe Clotilde Armand. Drulă: „ANI a dat-o în bară”

de: Cătălina Burghelea
08 11. 2022

Partidul Social Democrat cere conducerii USR să aplice în cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, „exact aceleași standarde de integritate pe care le-au pretins altor politicieni acuzați de fapte penale și de incompatibilitate”, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a acuzat-o că s-a numit manager de proiect.

PSD reacționează la scandalul ANI-Clotilde Armand

Update 8 noiembrie, ora 13.08. Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susține că modul în care a acţionat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în cazul primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, îi ridică mari semne de întrebare, subliniind că, prin lege, un edil poate să fie manager de proiect.

„Colega mea, Clotilde Armand, a explicat, ieri (n.r. – luni, 7 noiembrie), că a avut toate avizele de la toate instituţiile. Pentru mine sunt nişte semne mari de întrebare legate de cum acţionează această instituţie, ANI. (…) Eu cred că ANI nu ar trebui să se uite la, nu ştiu, cât aţi spus acolo, 3000 de lei pe lună, pentru cinci luni, într-un proiect care este în zona acestui spor pe care-l au toţi primarii, şi de la PNL, şi cei de la PSD, de lucru cu fonduri europene, ci, (…) poate ne explică ce este cu averea care nu poate fi explicată a domnului Rafila, prin faptul că a lucrat tot timpul la stat. Este o instituţie asupra căreia eu am foarte mari semne de întrebare, inclusiv felul în care a acţionat în acest caz, dar, până la urmă, Clotilde Armand a explicat aceste lucruri, s-a pus la dispoziţia oricui şi eu am încredere că se vor clarifica aceste lucruri până la capăt”, a spus Cătălin Drulă, marţi, într-un interviu la RFI.

Liderul USR a precizat că nu se impune suspendarea din partid a primarului Clotilde Armand: „Nu este în niciun fel această situaţie de natură judiciară, nu are un dosar în care să fie pusă sub urmărire penală sau trimisă în judecată. (…)”.

Știrea inițială: Potrivit PSD, „USR are obligația morală de a convoca, de urgență, o ședință pentru suspendarea din partid a doamnei Clotilde Armand, până când aceasta își va rezolva problemele cu justiția. În caz contrar, tot discursul USR privind integritatea funcției publice se dovedește a fi pură demagogie”. Social democrații mai spun că, în cazul primarului de la Sectorul 1, nu mai este vorba doar de declarații politice sau de speculații de presă. Acuzația la adresa edilului este oficială și aparține Agenției Naționale de Integritate, care a inițiat o procedură în justiție pentru fapte penale și incompatibilitate.

„Fiecare zi în care doamna Armand rămâne în funcția de primar reprezintă o insultă la adresa locuitorilor Sectorului 1 și în special a celor care au votat-o pe baza discursului anti-corupție”, susține PSD.

USR trebuie să aplice aceleași principii de integritate invocate

În continuare, formațiunea politică mai spune că explicațiile date de Armand la acuzațiile care i se aduc în sesizarea ANI sunt la fel de irelevante cum au fost argumentele tuturor politicienilor care susțineau că sunt nevinovați, după ce erau puși sub acuzare de diverse instituții ale statului. În acele ocazii, USR solicita cu insistență ca inculpații să renunțe la funcțiile publice până la pronunțarea magistraților, relatează președintele Organizației PSD a Sectorului 1, Florin Manole.

PSD punctează că acuzațiile la adresa primarului Sectorului 1 sunt cu atât mai grave, având în vedere că faptele incriminate au avut loc în perioada februarie-august 2022, fix atunci când străzile din Nordul Capitalei erau pline de gunoaie și de șobolani, iar locuitorii sufereau din cauza mizeriei. Doamna primar a considerat că merită să-și crească salariul cu 30%, fix pentru așa-zisa gestionare a proiectelor anti-corupție, subliniază social-democrații.

Primarul Sectorului 1, acuzat de conflict de interese

Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand de conflict de interese administrativ, fiindcă s-a numit singură manager într-un proiect anticorupție finanțat din fonduri europene, în urma căruia ar fi câștigat aproape 19.000 de lei. Prin urmare, ANI a sesizat Parchetul General. În replică, edilul Sectorului 1 susține că proiectul a fost verificat și aprobat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, plus că avea dreptul la mărirea indemnizației.