Războiul din Ucraina, cea mai nouă lovitură pentru economia Europei: ne așteaptă scumpiri importante în România

de: Alexandru Puiu
01 03. 2022

Consecințele economice ale pandemiei se vor resimți pentru mulți ani de acum înainte, dar se pare că o nouă criză urmează să se resimtă în fiecare colț al Europei, iar aceasta pleacă de la invazia Ucrainei de către Rusia.

În contextul războiului pentru anexarea Crimeei de acum opt ani, autoritățile europene au încercat să slăbească legăturile comerciale cu Rusia. Din păcate, există în continuare o dependență energetică majoră pentru țările europene în raport cu țara lui Putin, mai ales în privința gazelor naturale.

Pe de o parte, economiștii sunt de părere că Rusia nu are niciun interes să întrerupă furnizarea de gaz în Europa pentru că are nevoie de bani. Din păcate, asta nu înseamnă că nu vor crește prețurile de achiziție într-un ritm accelerat, în contextul sancțiunilor economice anunțate în ultima săptămână. Ca referință, Raiffeisen International estimează că PIB-ul Rusiei se va duce în cap cu până la 5% pe 2022 din cauza sancțiunilor economice.

De ce vom suferi toți din cauza Rusiei

”Este clar că sancțiunile nu vor afecta doar Rusia, ci vor avea și efecte de repercusiuni și asupra dezvoltării economice europene. Relațiile comerciale bilaterale dintre statele UE și Rusia sunt în scădere de ceva timp și parcurs care chiar a accelerat de la invazia Crimeii. Călcâiul lui Ahile pentru Europa rămâne dependența acesteia de importurile de energie, în special de gaze naturale”, arată Gunter Deuber, șeful diviziei de cercetare a Raiffeisen International.

Ca să înțelegi de ce vom plăti facturi din ce în ce mai mari la gaz, iar o alternativă fiabilă nu există momentan este suficient să te uiți pe statisticile de anul trecut. În primele trei trimestre din 2021, 43% din gazul extern importat în Europa a venit din Rusia, acesta fiind de departe cel mai important furnizor al nostru.

”Înlocuirea acestora este aproape imposibilă pe termen scurt, astfel că efectele sunt imediate. Rusia nu va opri robinetul de gaze, căci are nevoie urgentă de venituri, care le acoperă o treime din bugetul de stat. Dar ar putea fi noi creșteri de prețuri, așa cum a sugerat cu aroganță Medvedev”, adaugă Deuber.