Răsturnare de situație. China lansează cea mai directă critică la adresa războiului din Ucraina. Avertisment pentru Putin

de: Cătălina Burghelea
04 11. 2022

Germania şi China, două mari puteri ale lumii, au convenit să respingă orice idee de atac nuclear în războiul Rusia-Ucraina, a dezvăluit, vineri, cancelarul german Olaf Scholz, în contextul în care Vladimir Putin și alți oficiali de la Moscova au evocat foarte des această ameninţare.

Xi Jinping, mesaj pentru Putin

„Războiul în Ucraina creează o situaţie periculoasă pentru lumea întreagă. Chiar şi în China se ştie că o escaladare ar avea consecinţe pentru întreaga lume”, a spus Olaf Scholz. „Acesta este motivul pentru care este foarte important pentru mine să subliniez, să spun clar că o escaladare” a războiului „sub forma utilizării unei arme nucleare tactice este exclusă şi sunt foarte încântat că, cel puţin pe acest subiect, am ajuns la un acord”, a punctat cancelarul german.

Președintele Rusiei, avertizat să nu folosească arme nucleare în Ucraina

China, care a adoptat o poziție neutră în conflictul ucrainean, este considerată de către Occident prea conciliantă faţă de Moscova. Dar liderul Xi Jinping a formulat, vineri, cea mai directă critică la adresa războiului purtat de Vladimir Putin în țara vecină, avertizându-l pe președintele Rusiei să nu recurgă la arme nucleare. De asemenea, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz, aflat în vizită la Beijing, să facă presiuni pentru negocieri de pace.

„Comunitatea internațională ar trebui să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare. Lumea ar trebui „să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, pentru ca un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară” în Europa sau Asia, a subliniat Xi.

SUA sunt îngrijorate de deciziile pe care le-ar putea lua Moscova

Recent, Statele Unite s-au declarat „din ce în ce mai preocupate” de eventualitatea unei potenţiale lovituri nucleare a Rusiei în cadrul războiului din Ucraina. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent nr. 2 în Consiliul de Securitate de la Moscova, a vorbit iar despre arma nucleară.

Potrivit lui, voinţa ucrainenilor de a recuceri toate teritoriile ocupate, între care Crimeea şi Donbas, „ameninţă existenţa statului nostru” şi oferă „un motiv direct” pentru a face uz de „mijloacele de descurajare nucleară”.

Confruntat cu rezistenţa ucrainenilor pe front, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut el însuşi o aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat, ținut la 21 septembrie. Kremlinul a acuzat Kievul că se pregăteşte să utilizeze o „bombă murdară” împotriva trupelor sale, declarație infirmată de inspectorii AIEA.