Rămâi fără talon auto, instant: Codul Rutier nu lasă loc de interpretări, e vestea zilei pentru toți șoferii

de: Andrei Tilimpea
03 10. 2022

Vremea rece atrage atenția șoferilor că este timpul schimbării anvelopelor de vară cu cele de iarnă.

Anvelopele de iarnă trebuie să aibă inscripționate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, unde „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi), iar „S” este abrevierea de la „snow” (zăpadă).

Nu uita, anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii după o anumită dată. Ele sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de momentul anului.

O reglementare importantă este cea care vizează diferențierea montării anvelopelor de iarnă în funcție de tipul vehicul.

Astfel, vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă.

În același timp, vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone, precum și cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară:

  • echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune
  • montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Nerespectarea acestei reguli implică riscul unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, respectiv între 1.305 lei şi 2.900 lei. În plus, pe lângă amendă, șoferilor li se reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Noutatea anului 2022 în privința amenzilor

O noutate în acest an, în ce privește amenzile, este că șoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile. Legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile.

În cazul reținerii certificatului de înmatriculare, polițiștii eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Asta înseamnă Talonul se va restitui în baza dovezii că mașina a fost echipată corespunzător cu anvelope de iarnă.

Totodată, este important de știut că, în caz de accident, anumite companii de asigurări aleg să nu plătească despăgubiri pentru mașinile neechipate cu cauciucuri de iarnă. Așadar, dacă ai fost implicat într-un accident din cauza zăpezii și nu ai avut cauciucuri de iarnă, poți risca să nu primești despăgubiri de la firma de asigurare.

Scăderea temperaturilor și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții le pune în vedere șoferilor că urmează perioada de schimbare a cauciucurilor de vară cu cele de iarnă.