Rabla Local vine cu o veste proastă pentru românii care sperau la 3000 de lei: deși s-ar putea să nu se aplice la tine

de: Alexandru Puiu
01 09. 2022

Statul român a lucrat în ultimii ani la mai multe mecanisme menite să încurajeze înnoirea parcului auto din România sau, cel puțin, retragerea de pe străzi a celor mai poluante dintre mașinile vechi. Unele sunt mai eficiente decât altele.

Rabla Local este cel mai recent efort al autorităților de la București pentru a-și respecta angajamentele din PNRR de reînnoire a parcului auto. Este vorba de un stimulent în valoare de 3000 de lei pe care, în teorie, ar trebui să-l primească orice român care casează o mașină mai veche de 15 ani, fără să fie condiționat ce face cu banii. Problema este că, deși programul va demara la finalul acestei luni, fiecare primărie în partea va decide dacă participă sau nu la Rabla Local. Acest detaliu este foarte important, pentru că dacă ți-ai înmatriculat mașina pe raza unei localități a cărui primar are lucruri mai importante decât să participe la Rabla Local, nu vezi niciun ban.

Rabla Local este un program național, dar nu chiar

Potrivit ghidului de finanțare pentru Rabla Local, pe care îl găsești la această adresă, cei care vor să scape de mașinile vechi pe care le dețin trebuie să se adreseze primăriei de care aparțin, iar aceasta le va da 3000 de lei pentru casarea și radierea din circulație a unei astfel de mașini. La rândul ei, primăria va cere Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) suma de 1500 de lei, cu titlu de finanțare, pentru fiecare autovehicul uzat.

”În traducere”, nu toți cei 3000 de lei vin de la stat, ci doar jumătate. Cealaltă jumătate ar trebui acoperită de primării, din fonduri proprii, iar acesta reprezintă cel mai important imbold ca nu toți primarii să se înscrie în programul Rabla Local și, implicit, nu toți românii să vadă acei bani. Ca referință, primăriile interesate își pot face cont în aplicația electronică destinată înscrierii în programul Rabla Local din data de 23 septembrie, în timp ce șapte zile mai târziu, din 30 septembrie 2022, vor putea fi depuse și cererile de finanțare.

Una peste alta, până și oficialii AFM insistă pe faptul că orice persoană fizică interesată de Rabla Local, dacă dorește să se înscrie în program, înainte să-și caseze sau radieze mașina, să verifice dacă primăria de care aparține cu domiciliul participă sau nu în acest program.