Putin solicită mai multă muniție de la industria de apărare: „Studiaţi armele NATO, chiar şi în prima linie”

de: Cătălina Burghelea
20 09. 2022

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, marţi, industriei de apărare să producă mai multe arme şi mai repede, dar și să asigure aprovizionarea trupelor cu muniție necesară. În plus, liderul de la Kremlin vrea ca echipamentele NATO să fie studiate, pentru îmbunătățirea armamentului militar folosit în timpul ostilităților.

Vladimir Putin cere mai multe arme

La o întâlnire axată pe dezvoltarea industriei militare a Federației Ruse, Vladimir Putin i-a îndemnat pe ofițeri să asigure aprovizionarea cu muniție a trupelor, dar și să analizeze armele occidentale folosite în Ucraina. De asemenea, el i-a îndemnat pe experți să fie atenți la munițiile Kievului, deși, în opinia sa, armele rusești le „rezistă” efectiv.

„Trebuie și putem să le studiem, să ne creștem calitativ capacitățile și, pe baza experienței acumulate, să ne îmbunătățim, acolo unde este necesar, echipamentele, armele noastre”, a subliniat Vladimir Putin la o întâlnire cu reprezentanții industriei de apărare.

„În sprijinul actualului regim de la Kiev, după cum știți, aproape toate stocurile NATO au fost trimise în Ucraina, ceea ce înseamnă că ar trebui și vom studia aceste arme și [vedeți] ce este folosit împotriva noastră”, a continuat președintele Rusiei.

Industria de apărare a Rusiei, rugată să se inspire de la echipamentele NATO

Potrivit liderului rus, îmbunătățirea armelor se va face din prima linie a războiului din Ucraina: „Eu vreau să le mulțumesc pentru asta. Aceasta nu este doar o atitudine responsabilă față de afaceri, ci și, într-o anumită măsură, eroism și asta aduce o contribuție uriașă la îmbunătățirea echipamentului militar folosit în timpul ostilităților”.

Liderul de la Kremlin recunoaște că sancțiunile i-au creat probleme

În cadrul acestei întrevederi cu reprezentanții industriei de apărare, Putin a recunoscut că există probleme din cauza sancțiunilor: „Este necesară implementarea integrală a tuturor programelor de substituire a importurilor, care în alte domenii nu sunt atât de importante și nici atât de esențiale. Dar aici este necesar”.

Totodată, președintele Rusiei a mai declarat că, în primele șase luni ale acestui an, „în ciuda tuturor circumstanțelor pe care toată lumea le cunoaște bine”, țara lui a livrat arme în valoare de peste șase miliarde de dolari în străinătate.

Muniția folosită de armata rusă este veche

Totuși, în această jumătate de an de la invazia pe care a declanșat-o, Moscova se confruntă cu un grav deficit tehnologic provocat de sancțiunile impuse de Occident. După ce au lansat sau au pierdut pe front mult mai mult din arsenalul de rachete decât au anticipat inițial, soldații ruși se bazează acum pe stocurile de muniții primitive din era URSS, în timp ce Ucraina se apără cu armele moderne livrate de Occident.