Putin nu participă la înmormânarea lui Gorbaciov. Ce motiv invocă Kremlinul

de: Anca Lupescu
01 09. 2022

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea liderului URSS Mihail Gorbaciov, care a decedat la vârsta de 91 de ani. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat motivele pentru care liderul rus nu va putea fi prezent la funeralii.

Putin, absent de la înmormântarea lui Gorbaciov

„Ceremonia de adio și înmormântarea vor avea loc pe 3 septembrie, dar, din păcate, programul de lucru al președintelui nu-i va permite (să participe)”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa sâmbătă la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, a anunțat joi Kremlinul, adăugând că acesta i-a adus un omagiu fostului președinte în cursul zilei de astăzi.

Kremlinul a mai precizat că președintele nu va putea participa la eveniment din cauza unor constrângeri de program.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Putin a vizitat joi și a depus o coroană de flori la Spitalul Clinic Central din Moscova, unde Gorbaciov a murit marți, pentru a-i aduce un omagiu liderului sovietic.

„Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă acest lucru pe 3 septembrie, așa că a decis să o facă astăzi”, a declarat Peskov.

Dezvoltând pregătirile pentru înmormântarea lui Gorbaciov, purtătorul de cuvânt a spus că funeraliile vor avea „elemente” ale unei funeralii de stat, inclusiv o gardă de onoare. El a adăugat că statul ajută la organizare.

Înmormântarea de sâmbătă va avea loc în celebra Sală a Coloanelor din cadrul Casei Sindicatelor din Moscova, au relatat agențiile, același loc în care a fost expus trupul lui Iosif Stalin după moartea acestuia în 1953. Slujba va fi deschisă publicului, iar Gorbaciov va fi apoi înmormântat la cimitirul Novodeviciy din Moscova.

Relația lui Gorbaciov cu Putin a fost complicată

Gorbaciov, pe care liberalii îl consideră un lider monumental, a avut o relație complicată cu Putin.

Gorbaciov, care se ocupa mai mult de negocieri și mai puțin de aruncarea de rachete, îl criticase pe președintele rus pentru invadarea controversată a Ucrainei.

Într-o declarație făcută la începutul acestui an, Gorbaciov a spus:

„Nu există nimic mai prețios în lume decât viețile umane. Negocierile și dialogul pe baza respectului reciproc și a recunoașterii intereselor sunt singura cale posibilă de a rezolva cele mai acute contradicții și probleme”.

Putin, la rândul său, a criticat dur căderea Uniunii Sovietice pe care Gorbaciov a supravegheat-o.

„În primul rând, merită să recunoaștem că dispariția Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”, a declarat Putin în 2005.

„În ceea ce privește poporul rus, a devenit o adevărată tragedie. Zeci de milioane de concetățeni și compatrioți ai noștri s-au aflat dincolo de marginile teritoriului rusesc.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic care s-a aflat și la originea încheierii Războiului Rece fără vărsare de sânge, a murit marți la vârsta de 91 de ani. Cu toate acestea, liderul nu a reușit să împiedice căderea Uniunii Sovietice.