Putin, cu un pas înaintea tuturor?! Occidentul se teme că un atac nuclear al Rusiei va fi depistat prea târziu

de: Cătălina Burghelea
29 09. 2022

SUA sunt îngrijorate că un atac nuclear lansat de Rusia ar putea fi depistat prea târziu de serviciile secrete, în contextul îngrijorărilor că eșecurile înregistrate de forțele armate ale Moscovei în Ucraina l-ar putea face pe președintele Vladimir Putin să escaladeze dramatic conflictul.

SUA intensifică supravegherea după amenințările nucleare ale lui Putin

Cinci actuali și foști oficiali americani au dezvăluit că agențiile de informații occidentale și aliate și-au intensificat eforturile de a detecta orice manevră militară sau comunicații rusești care ar putea semnala că liderul de la Kremlin a ordonat folosirea unor arme nucleare împotriva statului vecin.

Reamintim că Putin a ordonat ca forțele de descurajare nucleară ale Rusiei să fie puse în alertă maximă încă din 27 februarie, la 3 zile după ce a declanșat „operațiunea militară specială” în Ucraina. Afirmațiile făcute de oficialii americani ar putea arăta că Moscova este cu un pas în fața Statelor Unite.

Stare de alertă în Occident din cauza pericolului creat de Rusia

Potrivit acestora, orice indiciu că președintele Rusiei a decis să folosească armele nucleare în Ucraina ar putea veni prea târziu, notează Politico. Spusele lor au o justificare: majoritatea avioanelor și lansatoarelor de rachete din dotarea forțelor armate rusești pot trage arme nucleare tactice, de dimensiuni mai mici. Ele au fost proiectate ca să fie folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale, care lasă indicii specifice când unitățile lor sunt puse în alertă sau mobilizate pentru antrenamente.

Cu alte cuvinte, dacă Vladimir Putin și comandanții săi nu vor ca lumea să știe în avans, SUA ar putea să nu afle niciodată că liderii de la Moscova au decis să schimbe munițiile convenționale cu unele nucleare.

Comunitatea internațională este atentă la strategia Kremlinului

Alarma la Washington a fost dată după ce armata rusă a pierdut complet inițiativa în Ucraina, ca urmare a prăbușirii frontului din Harkov și a evoluțiilor din celelalte regiuni, la care se adaugă mobilizarea militară parțială în Rusia.

Procesul de încorporare a fost atât de haotic și abuziv, încât nici măcar propaganda rusă nu a putut ascunde acest lucru, fiind nevoită să vorbească despre cazurile unor persoane neeligibile sau scutite chiar prin decretul semnat de Putin.

„Urmărim mai îndeaproape situația”, a explicat un oficial de la Washington, care are acces la rapoartele despre forțele și strategia nucleară a Rusiei.

Serviciile de informații din SUA și alte state membre NATO au început să trimită mai multe resurse în aer, spațiu și ciberspațiu și să se bazeze pe imaginile făcute de sateliți comerciali, totul pentru a analiza unitățile rusești aflate pe câmpul de luptă și care au capabilitatea de a lansa arme nucleare tactice.

Armele pe care le-ar putea folosi Putin în Ucraina

Estimările publice cu privire la focoasele nucleare tactice ale Rusiei plasează numărul acestora la aproximativ 1.900 și includ „de toate, de la rachete de croazieră la torpile nucleare, bombe gravitaționale și rachete balistice cu rază medie”.

Sursele citate de Politico spun că Occidentul speră că Putin nu va risca un război nuclear total prin lansarea unui atac masiv asupra Ucrainei sau țărilor din NATO.