Putin critică armata rusă, pentru prima dată de la invazia Ucrainei. Pe cine laudă și ce ascunde declarația sa
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a lăudat public forțele autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk (DNR și LNR), pentru curajul demonstrat pe câmpul de luptă din Donbas. În schimb, soldații ruși au primit critici din partea președintelui lor, pentru prima dată de la invazia Ucrainei, probabil cu scopul de a motiva recrutarea de combatanți și a schimba modul cum este prezentată operațiunea militară specială în spațiul media.
Armata rusă, criticată chiar de Putin
Potrivit lui Vladimir Putin, personalul din Corpul 1 și Corpul 2 al armatei (forțele armate ale DNR și LNR) luptă mai bine în Donbas decât soldații profesioniști ruși, liderul de la Kremlin dând de înțeles că este nemulțumit de performanța Ministerului Apărării.
Comentariile sale pot reprezenta un imbold care să promoveze recrutarea și generarea de forțe în republicile separatiste, precum și o manevră care să distragă atenția de la război în mass-media din Rusia, îndepărtând-o de luptele din sudul Ucrainei.
Ce ascunde declarația liderului de la Kremlin
Din moment ce militarii ruși s-au bazat masiv pe forțele din DNR și LNR, Kremlinul acum caută să le crească moralul, dându-le ca exemplu pentru reușita în lupte. Nu este exclus ca Putin să încerce să accentueze povestea Moscovei cu privire la invazia țării vecine, prezentată ca un efort de a „proteja” DNR și LNR.
Dorința armatei ruse de a lupta a scăzut dramatic, dată fiind contraofensiva ucraineană în sud, care degradează capacitățile logistice și administrative ale Rusiei, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.
Contraofensiva din sudul Ucrainei funcționează
Oficialii de la Kiev confirmă că trupele ucrainene încearcă să producă pagube prin lovituri de precizie asupra concentrărilor de forțe umane și de echipamente, a centrelor de comandă și a nodurilor logistice. De asemenea, aceste contramăsuri influențează autoritățile ruse de ocupație, notează think-tank-ul american.
De altfel, strategia de atac a Ucrainei în Herson a făcut ca marionetele lui Putin să suspende planurile de organizare a referendumului pentru aderarea la Rusia, din cauza preocupărilor legate de „securitate”, a subliniat șeful regimului de ocupație din regiune, Kirill Stremousov.
ISW: Atacurile dezorganizează regimurile de ocupație
La scurt timp după ce TASS a publicat declarația sa, Stremousov a negat-o, explicând că administrația sa nu a stabilit niciodată o dată oficială pentru referendum. Ambele afirmații indică un nivel ridicat de dezorganizare în cadrul regimurilor de ocupație, posibil exacerbat de efectele contraofensivei, este de părere ISW. Forțele Ucrainei intenționează să diminueze atât capacitățile la nivel tactic, cât și la nivel operațional ale rușilor în regiunea Herson.