Puteți dormi „liniștiți”: cum s-au pus bancherii la adăpost, dacă vei merge să le ceri bani

de: Mădălina Bahrim
07 01. 2022

În cazul în care ai așteptat anul 2022 pentru a contracta un credit de la una dintre băncile prezente pe piața românească de profil, decizia nu a fost tocmai înțeleaptă. Anul acesta, creditele nu doar că se scumpesc, dar sunt și mult mai dificil de luat. Băncile se pun „la adăpost” și au înăsprit condițiile de creditare.

Așa cum previzionau analiștii economici încă din anul 2020, la debutul crizei sanitare globale, creditarea s-a scumpit. Pe umerii românilor deja împrumutați la bănci vor atârna costuri din ce în ce mai mari ale ratelor lunare, în cazul în care n-au avut inspirația de a contracta dobânzi fixe, cel puțin pentru câțiva ani.

Mai mult, dacă nu ești încă împrumutat, s-ar putea să-ți iei gândul de la faptul că o bancă va sări în ajutorul tău cu vreun credit, pentru că s-au înăsprit condițiile de creditare.

Ce trebuie să știi, dacă ai nevoie de bani de la bancă, în 2022

Practic, din prima zi a acestui an, s-a majorat avansul pentru creditele imobiliare destinate investițiilor. De asemenea, trebuie să știi și faptul că se modifică gradul de îndatorare pentru acești debitori și apar noi măsuri pentru pesoanele fizice și companii, luate de bănci pentru a se asigura în măsură cât mai mare că oamenii le pot returna banii.

Acest lucru înseamnă o exigență mai crescută privind cerințele care ți se impun, atunci când vrei să iei bani de la anumită bancă.

Concret, conform explicațiilor bankingnews.ro, „românii nu vor mai putea accesa împrumuturi de la banci cu un avans de cel puțin 15%, dacă mai dețin o locuință în propietate. Măsura determină majorarea avansului minim necesar în cazul unui împrumut pentru locuință, de la 15% la 25% pentru un credit în lei, de la 25% la 35% pentru un împrumut în euro și de la 40% la 50% pentru o finanțare în altă valută”.