Problemele legate de mediu: ce-i îngrijorează pe români în legătură cu poluarea

de: Ozana Mazilu
28 07. 2022

Problemele legate de mediu care îi îngrijorează pe români nu sunt puține. Astfel, în topul clasamentului se află defrișările (37%), urmate de încălzirea globală (34%) și calitatea aerului (31%).

Conform unui studiu realizat în luna iunie de Ipsos pentru ING Bank, românii sunt îngrijorați și de schimbările climatice (29%), poluarea apei (29%), poluarea solului (24%), gestionarea deșeurilor (23%) și epuizarea resurselor naturale (16%).

De asemenea, o treime din români se așteaptă ca instituțiile financiare să educe și să crească nivelul de conștientizare în rândul angajaților, clienților și a altor persoane implicate în ceea ce privește cauzele de mediu. Aproape un sfert se așteaptă ca acestea să susțină cauzele de mediu prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri) sau a fundațiilor caritabile.

Problemele de mediu sunt grave

„Pe lângă criza climatică, ne confruntăm și cu o criză a biodiversității. Protejarea pădurilor și crearea de parcuri naționale pot rezolva ambele crize, motiv pentru care Uniunea Europeană a cerut statelor membre să protejeze 10% din suprafața totală a terenurilor”, a declarat Christoph Promberger Director Executiv Fundația Conservation Carpathia, potrivit unui comunicat de presă.

Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate ING a declarant că, pe măsură ce problemele legate de mediu se acutizează, urgența de a acționa va crește pentru toți jucătorii din societate.

“Este important să luăm atitudine cât mai repede tocmai pentru a limita pe cât posibil aceste efecte și să ne implicăm la toate nivelurile. Pentru companii, o strategie de sustenabilitate trebuie să aibă în vedere măcar 3 teme de mediu (1) propriile operațiuni (2) felul în care îți ajuți clienții să se orienteze în această direcție și (3) contribuția pe care o aduci în societate prin ceea ce știi să faci sau prin susținerea inițiativelor de impact ale partenerilor sociali. E absolut normal să nu funcționeze perfect în prima etapă, cred foarte tare în abordarea <<nu avem nevoie de o mână de oameni care să facă lucrurile perfect. Avem nevoie de un milion care să facă lucrurile imperfect, dar să înceapă>>. Așadar, important este să existe progres”, a completat aceasta.

Referitor la propria implicare în cauze de sustenabilitate sau în relația cu organizațiile non-guvernamentale, aproape jumătate dintre români ori donează deja, ori intenționează să doneze. Din aceștia, 20% spun că vor să se implice însă nu știu cum.