Primul premier al lui Putin dezvăluie când va fi înlăturat de la putere: „Amenințarea nucleară este o păcăleală”

de: Cătălina Burghelea
23 09. 2022

Fostul premier rus Mihail Kasianov spune că amenințarea lui Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare este o „cacealma” și că regimul de la Kremlin „se va prăbuși în doi ani”. Oficialul, care a fost primul prim-ministru al lui Putin, în perioada 2000-2004, după care a trecut în opoziţie, „are foarte multe îndoieli” că președintele rușilor va folosi arsenal de distrugere în masă.

Era lui Putin va mai dura doi ani?

Comentariile lui Kasianov vin în contextul în care liderul de la Kremlin a amenințat Kievul și Occidentul că nu va ezita să utilizeze orice mijloace, inclusiv nucleare, pentru a proteja teritoriul Rusiei, în vreme ce Moscova se pregătește să anexeze teritoriile ucrainene ocupate prin referendumuri.

Primul premier rus atacă regimul de la Kremlin

Mihail Kasianov, un mare opozant al lui Putin, care a fugit din Rusia într-o destinație necunoscută, crede că războiul din Ucraina, în care se estimează că 55.000 de soldați ruși au fost uciși și mii de tancuri au fost distruse până acum, ar putea duce la prăbușirea regimului de la Kremlin.

„Potențialul militar al armatei ucrainene va crește și va avea un avantaj decisiv pe câmpul de luptă, care va duce la schimbarea situației și, după cum cred, la prăbușirea regimului lui Putin”, a explicat fostul prim-ministru rus.

Mobilizarea militară nu este o cacealma

Cât despre înrolarea forțată a rușilor, după ce Vladomir Putin a dispus mobilizarea a 300.000 de rezerviști, determinând un val de proteste în 38 de orașe, fostul premier spune că nu este o cacealma.

„În ceea ce privește mobilizarea, nu este o cacealma. În ceea ce privește potențiala utilizare a armelor nucleare, cred că este o păcăleală”.

Moscova șantajeză Kievul și Occidentul cu referendumuri

Cândva aliat al Kremlinului, Kasianov critică dur alipirea zonelor ocupate ale Ucrainei prin referendumuri: „El (n.r. – Putin) vrea chiar acum să șantajeze liderii occidentali, întreaga societate occidentală. El vrea să recunoască, prin aceste referendumuri, părțile ocupate ale Ucrainei ca teritoriu rusesc și să le spună apoi liderilor occidentali: Putin este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul suveran rus. Dar mă îndoiesc foarte mult că dl. Putin va folosi armele nucleare, fiindcă realizează că, pentru liderii occidentali, este același lucru, indiferent dacă există anexarea și recunoașterea, natura războiului nu s-ar schimba”.

Harta Ucrainei ar putea arăta diferit

Kremlinul a dispus, miercuri, mobilizarea a mii de rezerviști ruși și organizarea de referendumuri în zonele ocupate din Ucraina, care au început deja (n.r. – vineri, 23 septembrie). Cetățenii vor fi întrebați dacă doresc ca teritoriile să devină parte a Rusiei în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie,

Vladimir Putin a avertizat că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a descuraja viitoarele atacuri împotriva Rusiei, făcând aluzie la armamentul nuclear al Moscovei. Unii analiști văd mutarea liderului rus de a anexa teritoriul ucrainean împreună cu mobilizarea și amenințările nucleare ca o ultimă încercare de a forța Kievul și Occidentul să accepte actualul status quo, după o contraofensivă ucraineană de succes.